Архів
П’ятниця,
25 вересня 2020 року

№ 73 (19821)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Повертаючись до надрукованого

Консенсусу не знайдено

Олена КОЩЕНКО.

Наша газета вже повідомляла про масштабний підземний безстроковий страйк шахтарів у Кривому Розі. Вони вимагають виплатити заборгованість із зарплат, які й без того вкрай низькі. А також — гарантування безпечних умов праці…

ПІДЗЕМНИЙ протест людей вельми важкої і пов’язаної з численними ризиками професії триває вже четвертий тиждень, від 2 вересня. Зокрема, протестують робітники шахт «Жовтнева» (саме вони першими вдалися до такої форми вияву незадоволення), «Батьківщина», «Тернівська», «Гвардійська», які входять до складу Криворізького залізорудного комбінату Дніпропетровської області. Це недержавне підприємство, що спеціалізується на підземному видобутку залізної руди. Основним акціонером комбінату є компанія StarmilLimited, власники якої — Рінат Ахметов, Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов (група «Метінвест» і група «Приват»). Їх частка становить 99,88% акцій Криворізького залізорудного комбінату.

Нині півтори сотні гірників шахт КЗРК під землею виборюють своє право на гідне життя, на безпечні умови праці. Тим часом названі приватні роботодавці зайняли жорстку позицію щодо протестувальників і не квапляться йти на поступки. Так, 16 вересня підприємство оприлюднило офіційну заяву, в якій мовиться, що гірники «за власним рішенням та в порушення трудового розпорядку залишаються у підземних виробках». Як вважають в адміністрації, «дії протестувальників не підпадають під визначення страйку та страйком не є». Разом із тим управлінські персони заявили про «готовність до врегулювання конфлікту».

Зрештою, 19 вересня страйком повідомив, що відбулись переговори з керівництвом КЗРК, але вони не дали бажаних результатів для гірників: «Консенсусу щодо гідного підвищення зарплат поки що не знайдено». Адміністрація у принципі погоджується підвищити зароблене, але на мізерний відсоток. «Нам зневажливо кинули кістку, але ми на такі принизливі подачки не купуємося», — йдеться у заяві страйкому.

Вимоги страйкарів підтримує Конфедерація вільних профспілок України та Незалежна профспілка гірників. Їхній голова Михайло Волинець визнає: «Сьогодні треба докласти максимум зусиль, аби відбулись конструктивні перемовини з власниками Криворізького залізорудного комбінату і вони таки пішли на поступки хоча б щодо належного підвищення зарплат». Водночас політик і профспілковий діяч заявив навіть про посилення тиску на шахтарів. Зокрема, найактивніших «заводіїв», не згодних працювати майже задарма, погрожують звільнити взагалі без жодних виплат. А для жителів прилеглих до криворізьких шахт поселень це фактично означає залишитись без окрайця хліба, адже іншої роботи там не знайдеш. А сім’ї треба годувати. Тому до основних вимог страйкуючих шахтарів додалася ще одна, не менш суттєва: діалог з адміністрацією за участі профспілок, відмова від переслідувань тих, хто брав участь в акції протесту. Також протестувальники стали вимагати припинення порушень при атестації, яка, на їхню думку, відбулась із порушеннями, через що менеджмент комбінату, причетний до цього, має бути звільнений.

А що ж влада? Відомо, що ще 8 вересня до страйкарів виїжджали представники центрального офісу Держпраці «у зв’язку зі скаргами працівників підприємств на роботу місцевої служби, її продажність і залежність від місцевих роботодавців». Тобто шахтарі, які домагаються своїх законних конституційних прав, не мали жодної підтримки державних наглядових служб, місцеві «інспектори» яких добряче «пригодовані» олігархами.

Страйк триває. Таке враження, що не тільки місцеві інспектори Держпраці є «кишеньковими» в олігархів, як їх назвали гірники, а й наша влада. Бо своєї позиції не оприлюднює. Тим часом не мовчать небайдужі співвітчизники: у Кривому Розі та Києві відбуваються акції на підтримку шахтарів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Жорстке» рейдерство до суду не доходить
Читати
Виборчі перегони... по граблях
Читати
Поверніть комплексне ЗНО!
Читати
Найкращі все ще в містах
Читати
З чистою совістю і премією
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове