Архів
П’ятниця,
25 вересня 2020 року

№ 73 (19821)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Корупція: тема не закрита

Михайло ГУБАШ.

Колаж Анатолія Кізлова.

Наприкінці минулого тижня чи не всі засоби масової інформації поширювали тривожну новину: безвізовий режим із Європейським Союзом опинився під загрозою і може бути скасований. Що ж сталося?

ПІСЛЯ звільнення Назара Холодницького з посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) виникла необхідність призначити нового. За законодавством, кандидатуру має запропонувати спеціальна конкурсна комісія, членів якої своєю чергою призначає Верховна Рада.

До складу конкурсної комісії САП входять чотири представники від ради прокурорів і сім від парламенту. Згідно із законом, члени цієї комісії повинні мати бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, а також значний досвід діяльності у сфері запобігання або протидії корупції. До речі, саме остання вимога дала підстави опозиції висловлювати сумніви щодо запропонованих персоналій, позаяк суттєвого досвіду боротьби з корупцією вони не мають.

Рада прокурорів, як структура дисциплінована, своїх представників призначила ще в червні. А от народні депутати згоди з цього питання тривалий час не могли досягти і двічі — у липні та на початку вересня — «провалювали» голосування, тобто необхідних 226 голосів не набиралось. І тільки минулого четверга, 17 вересня, коли тримісячний термін, передбачений для цього законом, добігав кінця, нардепи таки проголосували за сімох представників парламенту.

Ось після цього і почалось. Обрані від ВР члени комісії не влаштовували опозиціонерів, тому «Європейська солідарність», «Голос» і «Батьківщина» жодного голосу на їх підтримку не дали. Лідер партії «ЄС» п’ятий президент України Петро Порошенко наголосив, що безвіз — це не просто можливість вільно пересуватися Європою, це символ цивілізаційного вибору українців. «Показово, що формування кишенькової комісії для фіктивного конкурсу з обрання керівництва САП відбулося спільним голосуванням коаліції зі «Слуг», ОПЗЖ Медведчука і депутатів-утриманців Коломойського, який давно ратує переорієнтуватись із Заходу на Москву», — прокоментував результати голосування П. Порошенко.

Критично про призначених членів комісії від ВР відгукнулись і деякі антикорупційні активісти. Вони підозрюють владу у спробі взяти під контроль відповідні органи.

«Підігріла» ситуацію і депутатка Європарламенту від Німеччини, а також членкиня комітету закордонних справ Віола фон Крамон. У своїй соцмережі вона заявила: «Поки міжнародне співтовариство зайняте Білоруссю, уряд України спішно підштовхує кандидатів, які не мають досвіду та порядності, до вибору глави САП. Це не пройде. Уряд ставить під загрозу безвізовий режим із ЄС і подальшу трансляцію допомоги в розмірі 1,5 млрд євро».

Незважаючи на те, що ця заява відображала лише особисту думку європолітикині, а не офіційну позицію всього Євросоюзу, її зацитували багато ЗМІ, що наводить на певні роздуми.

А от заяви посольства США і представництва ЄС в Україні, які пролунали раніше, про те, що подальша підтримка Києва буде залежати від прозорості обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, мали сприйнятися з усією серйозністю.

Втім, наша влада не побачила загрози перегляду Євросоюзом безвізового режиму з Україною. Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова в інтерв’ю американському виданню заявила, що сьогодні нема підстав для можливого перегляду безвізу. Мовляв, на офіційному рівні Україна не отримувала від представників ЄС подібної інформації. «Певні заяви, які можуть лунати, це поки що заяви політичних фігур», — додала вона, прозоро натякаючи на Порошенка.

Оперативно відреагував і Володимир Зеленський. Він, не без сарказму, сказав, що не коментує заяв українських політиків з питань, щодо яких вони не мають повноважень, а також запевнив, що в української влади «нормальна комунікація із західними партнерами»: «Я уважно читав те, що заявили західні партнери, представники тих чи інших посольств в Україні… Я повністю розділяю їх думки, повністю їх підтримую».

І кому вірити? Владі чи опозиції?

Прояснити ситуацію, розставивши всі крапки над «і», міг тільки хтось із найвищого керівництва Євросоюзу. Таким «просвітителем» став віцепрезидент Європейської комісії, високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель, який на початку тижня відвідав Україну з офіційним візитом.

Після низки зустрічей із представниками громадськості, влади, опозиції і військовими, він, зокрема, роз’яснив: «Що стосується призупинення безвізового режиму, в ЄС є відповідний механізм, у рамках якого готуються регулярні звіти стосовно дотримання всіх вимог. Останній такий звіт датований 20 липня, і відповідно до цього звіту було підтверджено, що Україна відповідає всім орієнтирам, пов’язаним із безвізовим режимом. До цього дня так і є».

Водночас шеф зовнішньополітичної служби ЄС додав, що у звіті також наголошувалося на важливості подальшої ефективної незалежної роботи антикорупційних органів і уникнення політизації правоохоронних структур. Мовляв, зараз ми вас безвізом не караємо, але досліджувати ситуацію у царині боротьби з корупцією будемо уважно. І раптом щось…

Натяк, безумовно, прозорий. Тож тема не закрита. До речі, наступного четверга, 1 жовтня, у Брюсселі запланований саміт Україна — ЄС, зокрема й кілька зустрічей Зеленського із топпосадовцями. У тому числі — переговори тет-а-тет, тобто зустрічі без міністрів, помічників і радників.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Жорстке» рейдерство до суду не доходить
Читати
Виборчі перегони... по граблях
Читати
Поверніть комплексне ЗНО!
Читати
Найкращі все ще в містах
Читати
З чистою совістю і премією
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове