Архів
П’ятниця,
25 вересня 2020 року

№ 73 (19821)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Рядки з листів

Обдирають, як липку

ЗА КРАВЧУКІВСЬКО-КУЧМІВСЬКОЇ влади були проведені такі реформи, що дядько рік годував бичка, а віддавав його за 80 копійок. Хто заощадив якийсь карбованець і поклав в «Ощадбанк» — украли. І ще чимало різних комбінацій вигадали, щоб надурити бідних селянина і робітника. В таку ситуацію потрапили і ми з дружиною. Трудилися на роботі, а вечорами, у вихідні, сушили сливи, обходили домашнє господарство. З власного садка здавали яблука, тримали свиней, продавали м’ясо. І таким чином наскладали 11 тисяч радянських карбованців. Хто ж знав, що прийде влада, яка обдере тебе, як липку?

І хоч би один президент порушив питання про цей борг. Просив усіх, надіявся, може, таки засовістяться і віддадуть 92-річному дідові заощадження на похорон, бо дружина померла, так і не дочекавшись. Але отримував самі лиш відписки. Написав і теперішньому гаранту. А він направив мого листа в Міністерство фінансів, звідки відповіли, що на ці цілі немає грошей. То віддати ті нещасні копійки немічним пенсіонерам із їхніми мінімальними пенсіями коштів нема, а коболєвим, смілянським і їм подібним на мільйонні зарплати і премії вистачає?!

А чому грошей катма, дозвольте запитати? Бо заводи не працюють, людей вигнали на вулицю, вони мусять їхати за кордон у пошуках роботи, де підносять економіку інших держав, а наші управлінці бігають по світу з простягнутою рукою. Ганьба і сором, щоб із працьовитими людьми довести країну до жебрачки.

Віталій МУЗИКА.

с. Вовковинці

Деражнянського району

Хмельницької області.

 

Прийшов днями на пошту, а там мені мов обухом по голові: листоноша разом із завідувачкою відділення звільняються. Несила, кажуть, більше терпіти таке ставлення. Відділення зв’язку вище керівництво перетворило на продуктову лавку. Не за низьку передплату «пиляє» своїх підлеглих, а за недопроданих бичків у томаті й упаковки прального порошку. Стільки кілометрів намотаєш, нарікали жіночки, що ніг під собою не чуєш. А зарплата — 1500-2000 грн. Бо, бачте, підприємство збиткове. Платити людям нічим. Прекрасно розумію цих жінок. А з іншого боку, що ж буде з нами, пенсіонерами, коли вони звільняться? Ще, не доведи Господи, відділення закриють. Тому через газету звертаюся до пана Смілянського з рішучою вимогою переглянути заплати сільським листоношам.

Петро КОЗАЧУК.

с. Наддністрянське

Мурованокуриловецького

району

Вінницької області.

 

Багатий народ — багата держава. Бо народ — то опора держави, її надія на краще майбутнє. Всіма силами нашим керманичам треба дбати про робочі місця, аби люди себе відчували потрібними власній державі, і щоб одержували за свою працю гідну зарплату. Не можна допускати до того, що в одних із горла пре, а в інших у те горло нічого покласти.

Григорій ЧУМАЧЕНКО.

с. Мартинівка

Тростянецького району

Сумської області.

 

Хочу подякувати нашим «слугам народу» за турботу про українських пенсіонерів. У липні нам додали... аж по 5-17 грн. Зате перед цим протрубили про суттєву добавку для тих, хто має 40-50 років трудового стажу. Це ж насмішка, не інакше. Ви б, шановні, собі так добавляли, а то гребете-гребете, і все мало.

Вважаю також, що держава зобов’язана підтримати сімейні ферми, бо скоро корову бачитимемо тільки на екрані. А ще ми, українці, за всяку ціну маємо зберегти свій національний скарб — землю. Земля не товар, як дехто вважає. Тож мусимо раз і назавжди скасувати цей грабіжницький ринок землі.

Любов КОРЕЦЬКА.

с. Манжелія

Глобинського району

Полтавської області.

 

Версія для друку          До списку статтей

Відгукнися, товаришу

Михайло ЧЕРНЕНКО.

м. Кременчук

Полтавської області.

БАГАТО років передплачую «Сільські вісті». У номері 57-му за цей рік мою увагу привернула замітка Бориса Михайленка з Полтавщини. Я згадав Бориса і на його прохання хочу написати, але не як однополчанину, а як однокашнику по навчанню.

...1955-го вісімсот допризовників Полтавщини були направлені в школу авіамеханіків із озброєння літаків МіГ-17 у місто Опочка Псковської області. Начальником школи був полтавець Діденко. Молодих армійців навчали досвідчені офіцери, а старшина першої роти Махмудов стежив за дисципліною. Після школи ми дістали призначення в різні куточки колишнього Союзу для подальшої служби. Я опинивсь у Московському окрузі ППО в 153-му винищувальному полку міста Моршанськ Тамбовської області. І там мені випало зустрітися з тричі Героєм Радянського Союзу Олександром Покришкіним. Було це так. Під час тренувальних польотів на МіГ-17 один із досвідчених і відважних пілотів, у літаку якого закінчилося пальне, здійснив вимушену посадку в чистому полі, не випустивши шасі. Цей інцидент стався за кілька годин до прибуття Покришкіна на наш аеродром. Я саме того дня був черговим по штабу і зустрічав Олександра Івановича з рапортом. Він міцно потис мою руку і запитав: «Як служба, товаришу Черненко?». Після розбору польотів, як розповідали присутні, Покришкін сказав: «За те, що пілот не розрахував час польоту і порушив інструкцію, його необхідно суворо покарати. Але, враховуючи те, що виявив мужність, зберіг своє життя і бойову машину, він заслуговує нагороди». Такий був випадок у період моєї військової служби.

Через газету, яку ми з Борисом читаємо і завдяки якій маємо змогу спілкуватися, ділитися спогадами, передаю йому гарячий привіт і найкращі побажання.

Коротко про себе. Після демобілізації переїхав у місто Кременчук, де працював на КрАЗі, а затим начальником дільниці на будівництві і 10 років — у технікумі залізничного транспорту.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове