Вівторок, 22 вересня 2020 року № 72 (19820)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19820/print.php?n=46727

  • Актуально

Правила жорсткіші

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Як відомо, влітку уряд ухвалив постанову №632 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги», у якій, зокрема, переглянуто складові середньомісячного сукупного доходу сім’ї. До редакції звертаються читачі, просять роз’яснити, як це впливає на отримання соціальних виплат, кого стосується насамперед? Розбираємося далі разом.

СПЕРШУ трохи «матчастини»: щоб обчислити середньомісячний сукупний дохід сім’ї, слід загальну суму сукупного доходу її членів за визначений законодавством період поділити на шість. А щоб вирахувати середньомісячний сукупний дохід однієї людини, треба середньомісячний сукупний дохід родини поділити на кількість осіб у ній.

Згідно з вищезгаданою постановою, плюсуються такі виплати: зарплата після сплати податків («чистими»); грошове забезпечення військовослужбовців; пенсія і пожиттєві виплати суддям у відставці; стипендія; соціальні виплати, зокрема субсидія, пільги на оплату ЖКП, придбання твердого палива та скрапленого газу, допомога у зв’язку з безробіттям; грошові перекази з-за кордону; доходи від реалізації молока та молочної сировини, а також продукції тваринництва (30% нарахованих сум). Не включаються допомога при народженні дитини, разові виплати усиновлювачам, матерям-героїням, допомога на дітей-сиріт, виплати за програмою «муніципальна няня», аліменти, допомога на поховання тощо.

За словами експерта соціальних та гендерних програм Центру Разумкова О. Пищуліної, зарахування в перелік грошового забезпечення військовослужбовців і субсидій та пільг на оплату ЖКП дасть змогу штучно збільшити середній дохід сім’ї, тож вона або втратить право на соціальну допомогу, або одержуватиме значно менше коштів. Що вже казати про селян, для яких здавання молока часто є єдиним доходом. Тобто держава таким чином заощадить на виплатах громадянам, котрі якраз цього і потребують. Як-то кажуть, на економічному безриб’ї і субсидія та молоко — дохід…

Кількість отримувачів соцдопомог значно зменшиться й через інші причини. Наприклад, згідно з новими правилами, матерям-одиначкам для призначення допомоги на дітей треба буде подавати, крім заяви, декларацію про доходи та майновий стан (якщо дані недостовірні, виплати скасують, а всю одержану допомогу доведеться повернути). При цьому до складу сім’ї включено дітей до 23 років (якщо вони не мають своєї родини), навіть коли вони мешкають окремо. Їхні доходи — стипендія чи зарплата — додаватимуться до сукупного родинного, про який треба подавати декларацію. Відповідно сума збільшуватиметься, а число тих, хто має право на виплату від держави, зменшуватиметься. Втім, до середньомісячного сукупного доходу не включають соцдопомогу, для призначення якої його обчислюють.

Постановою також конкретизовано випадки припинення виплати тимчасової державної допомоги дітям, чиї батьки ухиляються від сплати аліментів. Її не призначатимуть, якщо платник аліментів не занесений до Єдиного реєстру боржників.

Щодо сум. Із 1 липня зріс прожитковий мінімум, отож збільшено й розмір майже всіх соціальних виплат, до нього «прив’язаних», і набув чинності закон №646 про підвищення соціальних гарантій, яким змінено підхід до розрахунку розміру окремих державних допомог. Відтак загальний розмір допомоги малозабезпеченим сім’ям тепер не може перевищувати прожиткового мінімуму для сім’ї, а якщо вона проживає і працює (навчається) в гірському населеному пункті, то він збільшується на 20%. Також зросла сума допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, до 2,5, а для дітей з інвалідністю — до 3,5 розміру прожиткового мінімуму.

З 1 липня соцдопомогу малозабезпеченим сім’ям та допомогу на дітей матерям-одиначкам, особам, у яких закінчився строк таких виплат у березні — червні, призначається і виплачується лише після подання нової заяви з необхідними документами. Їх також можна надіслати поштою. Якщо громадянин звернувся у липні-серпні, допомогу призначать із липня. Виплати на дітей самотнім матерям, які призначено за умовами, що діяли по 30 червня включно, нараховуватимуть до закінчення відповідного строку.

Важливий нюанс: 1 січня наступного року райдержадміністрації не прийматимуть документів для призначення допомог. Заяви треба буде подавати або надсилати онлайн (поштою) у місцеві органи соцзахисту своїх територіальних громад.