Архів
П’ятниця,
18 вересня 2020 року

№ 71 (19819)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Стали більш вигадливими

Підготувала

Маргарита СИТНИК.

Нема межі цинізму й вигадливості лиходіїв: після запровадження карантину аферисти наметикували цілу низку схем для обдурювання своїх співвітчизників, особливо похилого віку. Як вони це роблять і як себе убезпечити, читайте далі.

ГОТІВКА — вчорашній день: чимало людей отримує пенсії чи зарплати на картки, відтак і шахраї пристосувалися до нових умов. Принцип ошуканства приблизно однаковий у кожній із «банківських» схем: спершу слід  викликати довіру, залякати, пообіцяти допомогу або надприбуток; «розігрівши» жертву, випитати персональні дані, номер і CVV (цифри на звороті) карти і змусити назвати код підтвердження, який приходить у вигляді СМС. Одержавши все це, проводять переказ на якомога більшу суму.

На таку вудочку ледь не попалася пенсіонерка пані Раїса. Жінка розповідає, що під час карантину їй телефонували двічі. Перший раз представилися працівниками Пенсійного фонду — просили назвати номер картки, щоб надати адресну допомогу у зв’язку з пандемією. Пані Раїса каже, навіть повірила. Вберіг щасливий збіг обставин: забула окуляри в сусідки, побігла їх забирати, і та їй сказала, що це обман. Удруге був дзвінок буцімто з… Нацбанку. Голос по той бік телефону розповів, що на виконання ініціативи Президента НБУ реалізує програму підтримки пенсіонерів: усім нараховується по 5 тисяч гривень. «Я зраділа, а потім засумнівалася, зателефонувала внуку, і він каже: «Неправда все це», — розповідає пані Раїса. Зрозуміло, що навіть якби й справді така держпрограма була запроваджена, то НБУ виплатами не займався б.

Експерти у сфері безпеки пояснюють, що пенсіонери мають у шахраїв особливий попит:  навіть бази їхніх номерів телефонів продаються дорожче, ніж загальні. Цьому є просте пояснення — старенькі часто дуже довірливі, не вельми розбираються в роботі банків і технологіях, переважно мають невеликі доходи, тому їх легше обнадіяти і ввести в оману. Вносить свою лепту й коронавірус: у період кризи завжди, як гриби після дощу, плодяться фінансові піраміди, схеми обману, адже паніка збиває людину з пантелику, і їй простіше «втерти», що вона може одержати «ні за що» значні прибутки чи допомогу, варто лише озвучити свої реквізити. Причому чим складніша ситуація в країні, тим активніші аферисти.

Міжбанківська асоціація членів платіжних систем інформує, що діють також високотехнологічні схеми. Зокрема, шахраї розробили шкідливі програми, сайти, які крадуть персональні дані і використовують їх для того, щоб зняти гроші з карток. Наприклад, запущено програмне забезпечення, яке буцімто допомагає побачити, де перебуває найближчий до вас хворий на коронавірус. Коли недалекий користувач установлює цей додаток на телефон, усі файли блокуються, а щоб розблокувати їх, вимагають надіслати гроші на електронний гаманець. Через масову самоізоляцію пенсіонери перестали ходити в банки, щоб заплатити за компослуги, і опановують онлайн-платежі. Аферисти розробили шкідливі сторінки, які не приймають оплати, а крадуть дані банківських карт.

До карантину пристосували й найпопулярніші прості схеми видурювання грошей. Якщо раніше казали, що близький родич потрапив у поліцію чи в лікарню після ДТП, і вимагали гроші на його порятунок, то тепер приводом служить розповідь про потрапляння в обсервацію або ізолювання через коронавірус. Або навіть драматичніше: мовляв, людина в реанімації, потрібні кошти, бо помре…

Головна порада, як уберегтися, та сама — будьте пильні. Не вірте розповідям про отримання «халявних» прибутків навіть від імені держави, бо безкоштовний сир — лише у мишоловці. Не відкривайте в Інтернеті невідомі сайти, завантажуйте програми на смартфон тільки в офіційних магазинах (Playmarket або Appstore). Не відповідайте на дзвінки з невідомих номерів, а якщо й відповіли, відразу ж перевірте інформацію (знайдіть офіційний номер лікарні чи свого банку, чиїми співробітниками могли назватися незнайомці). І завжди будьте на зв’язку зі своїми рідними, щоб дізнатися, чи справді вони в біді, чи вас дурять.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
20 років без Георгія
Читати
Ціна окупації
Читати
Ринок регулює авіавиробництво
Читати
Вірус не оминає
Читати
Вперед у світле майбутнє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове