Архів
П’ятниця,
18 вересня 2020 року

№ 71 (19819)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Подія

Болгарські й українські барви — в єдиному вінку

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

ЯКРАВО й феєрично Мелітополь уперше приймав IX Собор болгар України. Починаючи з 1998 року ця знакова для болгарсько-української дружби подія завжди відбувалася на Одещині, а цьогоріч перемістилась у Запорізький край, де проживає друга за чисельністю діаспора болгар. У медовому Мелітополі, а також у Приморському районі болгарська мова вільно звучить поряд із українською.

Гарним заспівом до святкувань стала XV Міжнародна конференція «Болгари Північного Причорномор’я» на базі Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Богдана Хмельницького, в роботі якої взяли участь понад сотня вчених із України, Болгарії, Румунії, Польщі й Сербії. На науковому форумі наголошувалось, що майже два десятиліття в університеті діє єдиний в Україні лекторій болгарської мови, літератури й культури. Всі, хто в ньому працював на різних етапах, були справжніми посланцями дружби, зараз цю місію виконує доктор Красимира Колєва. 12 років тому в МДПУ створено Центр болгаристики, який очолює доцент Сергій Пачев. Завдяки ентузіастам центру виш став локомотивом українсько-болгарських зв’язків у Мелітополі.

Палітру урочистостей прикрасила ще одна приємна подія для містян — відкриття пам’ятника національному болгарському герою, борцю за визволення Болгарії від османського ярма Хаджи Димитру. Відтепер він гордо височить у сквері «Площа Слівен». Постать Димитра для болгар священна, він родом із міста Слівен, яке є побратимом Мелітополя. На батьківщині його ім’я носять вулиці, село і ряд районів міст.

Запорізький художник, скульптор Олександр Жолудь розповів, що, перш ніж взятися до відповідальної роботи, вивчив історію життя і подвигу Хаджи Димитра, світлини, дізнався про пам’ятники йому. Митець захотів на відміну від уже існуючих робіт, де національний герой постає суворим і поважним, створити його молодим і романтичним. І це йому вдалося. Постамент пам’ятника гранітний, а бюст героя виконано з тонованого бетону. Містяни й гості дуже схвально оцінили мистецький витвір і принесли до пам’ятника багато квітів.

Низку святкових заходів наступного дня продовжила хода від майдану Перемоги до парку культури і відпочинку імені Горького. В яскравому дійстві взяли участь почесні гості та представники фольклорних болгарських колективів з усієї України. Разом із ними пройшли проспектом і представники інших національно-культурних товариств міста. Мелітополь не пам’ятає такої вишуканої краси!

На головній сцені міста відбулася урочиста церемонія, під час якої присутні стали свідками історії переселення таврійських болгар й того, як запорізька земля стала для них рідною. Тут хвилююче передали мелітопольцям святу реліквію — прапор Собору, який зберігатиметься у них до наступного Собору болгар. Також із головної сцени прозвучали теплі слова привітань зі святом від почесних гостей.

Святкування на честь відкриття Собору на великій сцені продовжилось великим етнічним концертом за участі понад 50 національних колективів. Вражали самобутністю, наприклад, фольклорно-етнографічний гурт «Вайсал» із села Лозоватка Приморського району, народний танцювальний колектив «Лале» із села Холмське Арцизького району Одещини та багато інших.

У рамках фестивалю тривали різноманітні виставки декоративно-прикладного мистецтва, до яких долучилися майстри громадської організації «Запорізький колорит», оригінальною була виставка болгарського побуту і старожитностей. Також на гостей чекали майстер-класи народних ремесел і дегустація страв національної кухні, під вечірнім мелітопольським небом довго звучали мелодії у ритмах болгарського танцю хоро.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
20 років без Георгія
Читати
Ціна окупації
Читати
Ринок регулює авіавиробництво
Читати
Вірус не оминає
Читати
Вперед у світле майбутнє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове