Архів
П’ятниця,
18 вересня 2020 року

№ 71 (19819)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Захистити пернату спільноту

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Дніпропетровщина належить до областей, над якими з настанням осені спостерігається масовий відліт пернатої дичини у вирій. Зберегти життя багатьом червонокнижним птахам, говорить доцент кафедри зоології і біології Національного університету ім. Олеся Гончара кандидат біологічних наук Олександр Пономаренко, останніми роками є дуже актуальною турботою.

— МОВА не лише про перелітних, — продовжує Олександр Леонідович,— оскільки у таких куточках області, як присамарські ліси, протягом усього року спостерігаємо велику кількість різних видів птахів, занесених як до Червоної книги України, так і до Червоного списку Придніпров’я. Достоту розвелося вздовж середньої та нижньої течій річки Оріль орлів-могильників, змієїдів, орланів-білохвостів, боривітрів, кібчиків, соколів, а також птахів середніх і дрібних видів на зразок одудів, дятлів, рідкісного голуба-клінтуха та воронових. Але, на жаль, і загроз нині для рідкісних та зникаючих птахів вистачає…

Такий коментар науковець дав у зв’язку з корисною роботою, яку в Новомосковському і Магдалинівському районах розпочали зараз працівники Дніпровської паливно-енергетичної компанії. На своїх високовольтних лініях електропередачі вони монтують так звані полімерні кожухи, котрі мають уберігати птахів од загибелі від електроструму, коли вони сідають на дроти. Спеціальні птахозахисні пристрої «надіваються» на ізолятори і прилеглі до них проводи, і вони є гарантією, що відтепер доступу до ділянок, які перебувають під високою напругою, не буде. А ще енергетики ДПЕКу встановлюють спеціальні маркери, що відбивають світло і таким чином дають сигнал птахам: на їхньому шляху небезпека, з якою треба розминутися. Це також далеко не зайва турбота про пернатих.

Місця монтування полімерних захисних «кожухів» фахівці енергетичної компанії заздалегідь погодили з місцевими вченими згаданого університету та орнітологами. Які своєю чергою здійснили цілорічне обстеження територій та спостереження за сезонними міграціями й ареалом масового проживання тут пернатих. У присамарських краях заплановано змонтувати загалом понад 120 комплектів захисних пристроїв. Ще раніше вісім десятків уже з’явилося поблизу Інгульця та Саксагані у Криворізькому районі та більше сотні — в Дніпровсько-Орлівському заповіднику. Якщо ж врахувати й ті, якими раніше оснастили лінії електропередачі у Царичанському, Петриківському, Павлоградському, Солонянському та Межівському районах, то на сьогодні в області нараховується понад пів тисячі птахозахисних пристроїв. Як би з цього приводу сказали раніше, хороша це ініціатива і гідний для запозичення та поширення почин.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
20 років без Георгія
Читати
Ціна окупації
Читати
Ринок регулює авіавиробництво
Читати
Вірус не оминає
Читати
Вперед у світле майбутнє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове