Архів
П’ятниця,
18 вересня 2020 року

№ 71 (19819)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Львівщина

Хліб у коморах

Ілько КОЛОДІЙ.

У КРАЮ зібрано ранні зернові культури на площі 231 тисяча гектарів і намолочено понад мільйон тонн зерна. Урожайність із гектара — понад 45 центнерів. Найвищі показники — близько 60 центнерів із гектара — в Сокальському, Кам’янка-Бузькому і Буському районах.

На звільнених площах аграрії готують ґрунт і сіють озимі культури наступного врожаю. Вже взялися до посіву озимого ріпаку і озимих зернових культур.

Спільні навчання

В ЯВОРІВСЬКОМУ районі розпочались військові навчання «Rapid Trident-2020». У них беруть участь близько чотирьох тисяч військових із 10 країн, залучатиметься бронетехніка і проводитимуться навчальні стрільби зі стрілецької зброї, здійснюватимуться польоти повітряних суден військової авіації.

Триватимуть навчання до 25 вересня. Протягом цього часу навколо Міжнародного центру миротворчості та безпеки запроваджено суворі заходи безпеки. Територія охоронятиметься підрозділами Військової служби правопорядку ЗСУ, які мають повноваження затримувати підозрілих осіб на території військових об’єктів на термін до 72 годин для з’ясування обставин. Тож місцевим жителям і гостям області рекомендується у цей період не заходити та не заїжджати жодним видом транспорту в зони, позначені покажчиками або оточені допоміжним військовим персоналом.

Електорально не цікаві

МЕШКАНЦІ Нового Села, Кошелева і Стронятина, що в Жовківському районі, через жахливий стан дороги, яка сполучає їхні села з обласним і районним центрами, невдовзі можуть залишитись узагалі без транспортного сполучення. Водії рейсових автобусів і перевізники товарів до продовольчих магазинів уже не раз попереджали, що невдовзі можуть припинити рух до цих сіл.

«Три кілометри шляху доводиться їхати хвилин 20-30, а після дощу ще довше, — розповів місцевий житель. — Ні «швидка», ні пожежна допомога до нас вчасно не доїдуть, але це нікого не турбує. Напевно, тому що в нас мало виборців і ми не цікаві новій владі».

За словами селян, якщо найближчим часом ремонт не розпочнеться, вони готові до перекриття дороги міжнародного значення, котра неподалік і на відновлення якої гроші завжди є.

Без традиційного головного болю

ІЗ НАСТАННЯМ осені одразу постає проблема, що робити з опалим листям. Спалювати його — означає забруднювати і без того не надто чисте повітря. Львів став першим містом в Україні, де практично всі садові відходи переробляють на компост. Так, упродовж вересня місцева станція компостування ЛКП «Зелене місто» прийняла на переробку майже 55 тонн листя, гілля і щепи. А вже за два місяці ці відходи в суміші з харчовими перетворяться на корисний компост, який піде на підживлення полів.

Нагадаємо, цьогоріч у січні у місті Лева у рамках пілотного проєкту розпочала свою роботу станція компостування органічних відходів. Більшість містян його підтримали, тож почали збирати органічні відходи у спеціальні контейнери. Крім цього, кожен житель обласного центру може привезти на компостування харчові і садові відходи.

Героям — слава!

У ХИРОВІ Самбірського району урочисто відкрили пам’ятник борцям за волю України. Таким чином односельці вшанували своїх земляків, старшин УПА Михайла Галя, Василя Цап’яка та їхніх побратимів, які брали активну участь у боротьбі з більшовицьким режимом за часів Другої світової війни і після її закінчення… На відкритті виступив голова Самбірської станиці Братства вояків ОУН-УПА Микола Петрущак.

Музей митрополита

У ЛЬВОВІ відчинив двері для відвідувачів музей Андрея Шептицького. За словами його директора, настоятеля храму Священномученика Климентія Шептицького о. Севастіяна Дмитруха, цей заклад стане науково-дослідницьким центром, в якому фахівці вивчатимуть матеріали про родину Шептицьких-Фредрів, митрополита Андрея, його брата блаженного Климентія… Серед експонатів — ікони, картини, скульптури, давні книги, предмети вжитку, печатки митрополита з гербом. Є й одяг владики — білий лляний плащ, головні убори, пояси, омофор.

Максимки і Софійки

ЗГІДНО з даними обласного управління статистики, найчастіше 2020-го хлопчиків називають іменем Максим, а дівчаток — Софіями. До трійки найпопулярніших чоловічих імен також потрапили Матвій та Данило. Далі йдуть Артем, Давид, Владислав, Олександр, Дем’ян, Марко, Тимофій. До речі, донедавна дуже популярне на Галичині ім’я Богдан аж на 15-му місці. У дівчат імена за популярністю розташувалися так: разом із Софією у лідерах Анна і Вікторія. Також найчастіше донечок називають Анастасія, Вероніка, Марія, Емілія, Єва, Соломія, Яна, Злата, Мілана, Марта та Діана.

Невдале вербування

ОБЛАСНЕ управління Служби безпеки України повідомило про спробу вербовки російськими спецслужбами місцевого жителя. Чоловік займався реабілітацією військовослужбовців, які отримали поранення і травми в АТО/ООС. Водночас через скрутне матеріальне становище періодично підзаробляв у Росії, надаючи платні послуги з реабілітації дітей з інвалідністю. Під час останнього візиту до РФ задля офіційного працевлаштування львів’янин звернувся до місцевої міграційної служби. Українця викликали на співбесіду, під час якої через погрози і залякування від нього почали вимагати передачі інформації про персональні дані учасників добровольчих батальйонів і військовослужбовців ЗСУ. Повернувшись в Україну, чоловік повідомив СБУ про спробу його вербування. Він не понесе жодного покарання, адже, згідно з ч. 2-ю ст. 111-ї Кримінального кодексу України, громадянин звільняється від кримінальної відповідальності, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок із ними та про отримане завдання.

Стережіться плазунів

ЧЕРЕЗ укус гадюки в реанімацію потрапила жителька одного з гірських районів краю. На жаль, це вже третій десяток випадків в області від початку сезону. Роман Васурчак, інженер охорони захисту лісу ДП «Старосамбірське лісомисливське господарство», радить грибникам одягати цупке високе взуття, яке плазун не зможе прокусити. Якщо ж усе-таки вберегтися не вдалося, медики радять негайно викликати «швидку». І в жодному разі не розрізати рану і не намагатися самостійно знешкодити отруту.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
20 років без Георгія
Читати
Ціна окупації
Читати
Ринок регулює авіавиробництво
Читати
Вірус не оминає
Читати
Вперед у світле майбутнє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове