Архів
П’ятниця,
18 вересня 2020 року

№ 71 (19819)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Що там у сусідів

Прогулянки чи революція?

Михайло ГУБАШ.

Тривають протести проти сфальсифікованих результатів президентських виборів у Білорусі, які відбулись 9 серпня. Відтоді щовихідних у столиці цієї країни проходять масові акції — навіть попри те, що силовики продовжують застосовувати насильство проти мітингувальників та затримують учасників протесту.

МИНУЛОЇ неділі, 13 вересня, у Мінську небайдужі громадяни влаштували велелюдну акцію під назвою «Марш героїв». Багато тисяч людей вийшли на вулиці також у найбільших містах Білорусі — Гродно, Бресті, Бобруйську. Ще до запланованого початку Маршу правоохоронці та люди в цивільному і балаклавах розпочали затримання по всьому Мінську.

А ще раніше за грати запроторили більшість членів президії Координаційної ради опозиції. Частина з них вимушено виїхала з країни. На волі в Білорусі перебуває тільки письменниця лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич. Утім, як повідомили у пресслужбі Координаційної ради, до її розширеного складу увійшли понад п’ять тисяч осіб. Ось така реакція на затримання і арешти — мовляв, усіх не пересаджаєте.

Організатори «Маршу героїв» повідомляли про 100-150 тисяч учасників, натомість пресслужба МВС Білорусі заявила, що загалом по всій країні вийшло не більше 22 тисяч осіб. Та річ не в кількості людей. Адже ще пару місяців тому навряд чи хтось міг навіть уявити, що подібна протестна хвиля взагалі можлива у вотчині бацьки. Звідки ж вона з’явилася? Адже із нічого нічого не виникає. Значить, народилася, накопичувалася й чекала свого часу. І ось час настав.

Яка ж причина появи стількох незадоволених? Вона може бути дуже банальною. Знайома жінка розповіла про свого сусіда — уродженця Білорусі, який уже багато років проживає в одному із сіл Харківщини. Всі ці роки чоловік вихваляв «чесного і мудрого» Лукашенка і той рівень життя, якого країна досягла завдяки його керівництву.

Після відомих подій у Білорусі цей агітатор і симпатик бацьки замовк. А коли сусіди почали наполягати, мовляв, поясни, чому там таке відбувається, відповів: «Та просто пика його за стільки років вже всім остогидла!».

Так, трохи нагадує анекдот. Проте найдивовижнішим є те, що про це нещодавно сказав і сам… Лукашенко! На пресконференції російським ЗМІ він зізнався, що білоруси «бачать мене щодня у прасці, телевізорі і в холодильнику, можливо, десь їм набридло». Далі, розповідаючи про внутрішні причини «революції» (так і сказав!), він визнав: «Мабуть, я все ж таки пересидів, якійсь частині людей це набридло».

Втім, головною причиною конфлікту бацька вважає все ж таки зовнішнє управління: «Керують американці з центру під Варшавою, через Telegram-канали відомі. Другий канал управління — це Чехія». Водночас Лукашенко визнає, що має «немислимі за обсягом» можливості діяти, і погоджується, що «потрібно передавати повноваження губернаторам, парламент потрібно завантажити». А для цього, певен він, треба змінювати Конституцію.

Невже «останній диктатор Європи» все зрозумів і готовий до компромісів? Та де там! Ось як він пояснює багатотисячні акції протесту: «Інколи у неділю люди у нас ходять по вулицях. Ніякої дестабілізації в країні нема. Якби не зовнішній фактор, і цього не було б».

Ну, а «щоб не було», Лукашенко повідомив, що вони разом із Путіним «почали карти дорожні обговорювати, щоб виробити нові правила інтеграції». І подався 14 вересня у Сочі розкладати пасьянс із очільником Кремля.

Проте у Путіна свої розклади. Тому Лукашенкові варто було б пам’ятати, як до Сочі їздив Янукович і чим це закінчилося. Тож нічого в сонячному Сочі не підписали. Як повідомив речник президента РФ Дмитро Пєсков, переговори Путіна і Лукашенка були «конструктивними, довготривалими і насиченими». Зазвичай так кажуть, коли нема нічого конкретного. Втім, як мінімум, про одну «конкретику» сповістили — Путін пообіцяв надати Лукашенкові кредит на півтора мільярда доларів. Януковичу теж надавав…

Днями Євросоюз заявив, що вибори 9 серпня вважає сфальсифікованими, а тому не визнає Лукашенка легітимним президентом Білорусі. Своєю чергою Верховна Рада України ухвалила заяву щодо невизнання підсумків президентських виборів у нашої сусідки. Далі буде...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
20 років без Георгія
Читати
Ціна окупації
Читати
Ринок регулює авіавиробництво
Читати
Вірус не оминає
Читати
Вперед у світле майбутнє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове