Архів
П’ятниця,
18 вересня 2020 року

№ 71 (19819)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Адреси досвіду

Iдея, помножена на додану вартість

Зенон МИХЛИК.

Чернівецька область.

Недобоївська, Рукшинська, Клішковецька та Хотинська ОТГ спільно реалізують проєкт «Яблунева агломерація» (від лат. agglomero — приєдную, нагромаджую). Він визнаний серед найкращих на конкурсі «Партнерство міських та сільських громад як інструмент місцевого економічного розвитку».

ДО РЕЧІ, цього разу експертам на розгляд було подано три десятки новаторських пропозицій, котрі не стосувались, як раніше, традиційних ремонтів дахів чи заміни вікон — у них проглядалося бачення майбутнього цілих територій. Тобто громади почали переходити від проєктів споживання до проєктів розвитку. А такі ідеї найперспективніші.

Директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук не приховував свого захоплення: «Я стільки наставив п’ятірок, що вже не знав, за кого голосувати. Чого тільки варті проєкти «Древлянський край», «Мелітопольська черешня», «Галицькі ягоди»... Зрештою, всі заслуговують на увагу та фінансування».

Якщо говорити про ідею співпраці згаданих чотирьох буковинських громад, то на території «Яблуневої агломерації» сади займають понад 11 тис. га, середньорічне виробництво фруктів наблизилося до 200 тис. тонн. Зокрема, нині в Недобоївській ОТГ холодильні сховища вміщають 90 тис. тонн плодів, є сучасна сортувальна лінія потужністю 5 тонн продукції за годину, цех із виробництва картонної упаковки.

Сьогодні більшої рентабельності досягає той, хто не тільки вміє виростити продукцію, а й, організувавши її переробку, створює товар із доданою вартістю, наголошують економісти. В угоді про співробітництво, яку наприкінці минулого року підписали Недобоївська, Клішковецька, Рукшинська сільські та Хотинська міська громади, передбачена підтримка малих товаровиробників-садівників у заготівлі, переробці фруктів, зокрема їх сушіння та в’ялення, розвитку галузі загалом. Скажімо, вже розроблений проєкт будівництва цеху, що спеціалізуватиметься на виготовленні високоякісного чорносливу. Буковинці мають амбітний план — стати першими українськими експортерами цього продукту до європейських країн (поки що Україна його імпортує з Азербайджану й Туреччини). Це відповідає стратегії об’єднаних громад — у недалекому майбутньому формувати для реалізації великі партії продукції, розширювати ринки збуту, «прориваючись» і на зарубіжні. А це сприятиме збільшенню доходів мешканців буковинських сіл і поповненню місцевих бюджетів.

Слід зауважити, що місцевість, яку охоплює «Яблунева агломерація», унікальна за своїм рельєфом, має особливий мікроклімат. Зрештою, назва не випадкова, адже майже 70 відсотків тутешніх садів — під яблунями, решту площі займають сливи, груші, черешні, вишні, персики та ін.

Втім, перефразовуючи відомий вислів, можна сказати: не фруктами єдиними… Скажімо, нинішнього літа Рукшинська ОТГ представила ще один перспективний інструмент, що сприятиме місцевому розвитку, — кооператив медово-ягідної мануфактури. За словами голови Асоціації виробників продуктів бджільництва «Буковинський бджоляр» Василя Паламаря, подія важлива, подібних у краї ще не було: «Бджолярі очікують, що кооператив забезпечить фасування меду за європейськими стандартами і санітарними нормами. Адже не кожний пасічник має змогу це робити, а вимоги до якості харчових продуктів зростають».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
20 років без Георгія
Читати
Ціна окупації
Читати
Ринок регулює авіавиробництво
Читати
Вірус не оминає
Читати
Вперед у світле майбутнє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове