Архів
П’ятниця,
18 вересня 2020 року

№ 71 (19819)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

«Вірте нам, люди»

Марина ТІШКОВА.

Вже другий пленарний тиждень працює парламент в умовах карантину. Виходить поки що стабільно. Загалом розглянуто два десятки проєктів законів та постанов, ухвалено чотири закони.

МІСЦЕВІ вибори наближаються, а оскільки кожній партії, чия фракція представлена у парламенті, хочеться набрати якнайбільше своїх посланців у регіональних радах, то всі разом вони намагаються зробити похід у депутати якомога комфортнішим. У вівторок дружними 325 «за» було скасовано подання кандидатами довідки про несудимість. Парламентарі вважають цей документ «надлишковим», крім того, ухваленими змінами прагнуть відтягнути від «корита» посередників, які ці довідки робили, мовляв, із кожного з тисяч кандидатів по 200-800 грн — і назбирувалися чималі статки... Тепер усі охочі пройти в місцеву раду будуть у рівних умовах і підтверджуватимуть несудимість в автобіографії. Виборцям залишається брати це на віру.

Дію Закону «Про споживче кредитування» поширили на кредитні договори, що укладаються на термін до одного місяця, а також на позики, розмір яких не перевищує однієї мінімальної зарплати. Мова про так звані мікрокредити, які часто оформлюються у кредитних «кіосках» або через Інтернет. Нагадаємо, цей закон зобов’язує кредитора інформувати позичальника про всі умови угоди та обмежує максимальну суму неустойки, яку можна з нього стягнути, а також визначає чіткі вимоги до реклами кредитів, аби унеможливити обдурювання споживача. Поширивши чинність документа на мікрокредитування, депутати сподіваються, що це розв’яже проблеми, які виникають у цій сфері: недобросовісні позичальники не зможуть уникати своїх зобов’язань, але й не залишаться без майна, залучивши маленький кредит.

Ухвалено також технічний закон: до 10 днів зменшено строк оприлюднення проєктів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування. Крім того, змінено графік проведення пленарних засідань. Досі, нагадаємо, у вівторок і четвер проводилися ранкові засідання з десятої до чотирнадцятої і вечірні з шістнадцятої по вісімнадцяту, а у середу і п’ятницю були скорочені дні — до 14-ї години. Тепер же вирішено, що ліпше буде працювати у вівторок, середу, четвер із 10:00 до 15:00 (у п’ятницю — до 16:00) з перервою з 12:00 до 12:30.

Наш парламент нарешті «дозрів» та ухвалив заяву щодо ситуації в Білорусі. Масові протести там українські парламентарі трактують як підставу вважати, що офіційно оприлюднені результати виборів президента не відображають справжньої волі народу; засуджують дії силовиків та О. Лукашенка; вважають неприпустимим залучення сил Російської Федерації та Організації договору про колективну безпеку для «нормалізації» ситуації; також закликають сусідів вирішити кризу демократично, із залученням незалежних міжнародних посередників. Щоправда, цю заяву, яка суголосна з позицією європейських країн, підтримали лише 228 депутатів. Тільки 151 «слуга» із 205 присутніх голосував «за». До них приєдналося «державницьке» крило опозиції (фракції «ЄС», «Батьківщина» та «Голос»). «Проросійське» ж — фракція ОПЗЖ — натиснуло червоні кнопки, а члени груп «Довіра» і «За майбутнє» у своїх позиціях поділилися навпіл.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
20 років без Георгія
Читати
Ціна окупації
Читати
Ринок регулює авіавиробництво
Читати
Вірус не оминає
Читати
Вперед у світле майбутнє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове