Архів
П’ятниця,
18 вересня 2020 року

№ 71 (19819)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО.
 Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Чи правда, що банан — трава?

ТАК, банан — не дерево. Тільки ж яка височенна ця багаторічна трав’яниста рослина! У дикій природі (а її батьківщиною є тропіки Південно-Східної Азії) часом виростає заввишки до 15 метрів (майже з п’ятиповерховий будинок!). Що робить її однією з найвищих (разом із бамбуками) трав у світі. Ясна річ, у такої трави могутня й коренева система. Банан не має дерев’янистого стовбура, у нього м’ясисте і дуже соковите стебло. У дерева є кора і річні кільця, а стебло банана утворюють ущільнені стебла трави. Отже, вони не ростуть на деревах і кущах, це плоди трав’янистої рослини. Тому банани не фрукти, а ягоди. Здивувала вас ця рослина?

Стебло її утворене черешками великих широких листків завдовжки від трьох до шести метрів. На одному стеблі дозріває, як правило, 300 плодів загальною масою 500 кг. За вагою (відносно самої зеленої маси рослини) врожай бананів займає друге місце у світі, поступаючись апельсинам, і значно випереджує виноград. При цьому кожен відросток банана плодоносить лише раз у житті, потім, як усяка трава, відмирає, а на його місці відростають нові пагони. Запах квіток банана приваблює комах, птахів і, звичайно ж, мавп. Багато видів цієї поширеної у тропіках рослини розцвітають лише уночі й тому запилюються кажанами і різними нічними комахами.

До речі, чи знаєте ви, друзі, що латинська назва банана — Musa sapientum, що означає «фрукт мудрої людини». Також ми звикли, що стиглі банани жовті, а недозрілі — зелені. А втім, вони бувають червоні, золотисті і навіть чорні та блакитні. М’якоть червоних бананів ніжніша, тому їх складніше транспортувати. До нас їх украй рідко завозять. Загалом же на сьогодні виведено майже 200 культурних сортів бананів, які вирощують на плантаціях. Так звані фруктові, або солодкі, плоди споживають свіжими. Є також борошняні банани, що містять багато крохмалю, тому їх їдять, як у нас картоплю, вареними. Із технічних бананів (а є й такі сорти) виготовляють міцні корабельні обладунки і навіть тканини, які практично не піддаються гниттю.

У багатьох країнах банани є одним із основних джерел харчування — наприклад, тільки в Еквадорі річне споживання цього продукту становить 80 кг на душу населення (для порівняння, в Україні цей показник — 0,29 кг). Найбільше їх вирощують в Індії та Бразилії. Частка бананів серед усіх вирощуваних культур займає четверте місце у світі, поступаючись тільки рису, пшениці й кукурудзі.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

Хоч не літак і не птах, а крилатий. Іще й без крил не може працювати.

* * *

Що то за сім братів у календарі: літами всі рівні, а іменами різні?

 

Ребус

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається як по горизонталі, так і по вертикалі.

1. Пора року.

2. Заварне тістечко з кремом усередині, французький десерт.

3. Садове і лісове плодове дерево або кущ із соковитими плодами фіолетового чи жовтого кольору з великою довгастою кісточкою.

4. Велика рибальська сітка.

5. Містечко у Гондурасі, у західній провінції Санта-Барбара (підказка: остання літера «а»).

 

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове