Вівторок, 15 вересня 2020 року № 70 (19818)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19818/print.php?n=46656

  • Біда

Знову смерть на дорозі

Микола Москаленко.

ДОРОЖНЬО-транспортна пригода у Бориспільському районі на Київщині забрала життя вже шістьох людей. За життя ще 13 зараз борються у реанімації Бориспільської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування. Вісьмох із них прооперовано, і, як зазначають медики, троє у дуже тяжкому стані…

Як повідомила пресслужба патрульної поліції України, на 47-му кілометрі автодороги Київ — Харків — Довжанський (це поблизу села Іванків Бориспільського району) зіткнулося дві вантажівки, мікроавтобус із 18 пасажирами і легковик.

Поліція встановлює обставини автопригоди. Відкрито кримінальне провадження. За попередніми даними, 21-річний водій вантажівки DAF FT95 із напівпричепом, їдучи правою смугою руху в напрямку столиці, перевищив швидкість і, не впоравшись із кермуванням, на повному ходу протаранив фургон Mercedes-Benz, який рухався в попутному напрямку. Після чого DAF виїхав на зустрічні смуги руху, де вже зіткнувся із легковиком ВАЗ і автомобілем Mercedes-Benz Sprinter, які рухались у правій смузі руху в напрямку міста Харків. «Унаслідок ДТП два пасажири ВАЗ, іще водій і два пасажири маршрутного таксі загинули на місці пригоди від потужного лобового удару. Також до лікарні з тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості доправлено водія легковика і 18 пасажирів мікроавтобуса», — значиться у повідомленні.

…Безпека дорожнього руху — проблема з проблем. В Україні щороку внаслідок ДТП гине близько трьох тисяч людей. Це приблизно дев’ять смертей кожного дня. Найчастіше ДТП стаються через перевищення швидкості та керування авто у нетверезому стані, а ще — погані дороги, більшість із яких аварійні. Поки що відчутно не поліпшила цю сумну статистику запроваджена два роки тому Державна програма безпеки дорожнього руху. Хіба що на окремих трасах загальнонаціонального значення, де встановлено відеофіксатори швидкості, на тих ділянках, де водії знають, що буде контроль, «шумахерів» за кермом таки поменшало.

Втім, найдієвішим показником безпечності дорожнього руху все ж є ментальність суспільства, свідома відповідальність громадян за дотримання правил дорожнього руху. Адже у тих же країнах Євросоюзу смертність на дорогах, у статистичному розрахунку на 100 тисяч населення, мало не втричі менша.