П’ятниця, 11 вересня 2020 року № 69 (19817)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19817/print.php?n=46632

  • Візьміть до уваги

Віруси бувають різні

Лариса ПИЛИПЕНКО.

ВІД САМОГО початку пандемії коронавірусу інформаційний простір просто вибухнув потоком різноманітних новин із цього приводу. Частина їх, швидше, навіть менша, — це правдиві факти, коментарі спеціалістів, статистичні звіти. Решта — інформаційне сміття, котре, на жаль, традиційно викликає більшу довіру у багатьох співвітчизників, ніж об’єктивна інформація. Чим неправдивіші історії, тим швидше вони ширяться, викликаючи у людей тривогу, депресивні думки, нервові зриви, агресивну поведінку стосовно один до одного. Все це аж ніяк не сприяє боротьбі з пандемією і тільки підвищує градус суспільної напруженості.

Мабуть, задля того, щоб створити прецедент, котрий допоможе зупинити цей небезпечний вірус брехні, Яремчанський міський суд Івано-Франківської області визнав винною жінку у поширенні неправдивої інформації про коронавірус. У вироку суду, розміщеному у Єдиному державному реєстрі судових рішень, зазначено, що громадянка на своїй сторінці у соцмережі поширила публікацію «На Україні американська вакцина від COVID-19 вбила п’ятьох людей», що не відповідає дійсності, чим вчинила поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку.

Обвинувачена свою вину визнала повністю і розкаялась у вчиненому. Вона пояснила, що розповсюдила зазначену інформацію, не надавши належної оцінки її змісту. У зв’язку з цим суд зобов’язав жінку сплатити штраф розміром 170 грн, а також 420 грн судового збору.

Тож радимо усім дуже виважено ставитися до інформаційного потоку, довіряти лише офіційним джерелам або ЗМІ, репутація яких «не підмочена» продукуванням чуток і нісенітниць. А найголовніше, частіше кажіть і собі, і близьким: «Усе буде гаразд!».