П’ятниця, 11 вересня 2020 року № 69 (19817)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19817/print.php?n=46631

  • Запитання — відповідь

Обшук чи поверхнева перевірка?

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«Нещодавно поліцейське авто зупинилось поруч моєї машини, припаркованої поблизу придорожнього кафе на автотрасі Київ — Чоп. Підійшли поліцейські, попросили відкрити багажник. Відмова зробити це розлютила одного з них. Він погрожував виписати адмінпротокол, оштрафувати мене. Чи мав право правоохоронець без пояснення причини щось вимагати чи робити обшук?» — запитує Юрій Петрович зі Здолбунова, що на Рівненщині.

ЧАСТО громадяни плутають два поняття — «обшук» і «поверхнева перевірка», хоча вони різні. Відповідно до ст. 34-ї Закону України «Про Національну поліцію» поліцейський може здійснювати поверхневу перевірку речі або транспортного засобу, якщо існує достатньо підстав вважати, що:

1) у транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;

2) у транспортному засобі знаходиться річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю людини;

3) річ або транспортний засіб є знаряддям учинення правопорушення та/або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

Отже, у разі спроби поліцейського провести перевірку вашого автомобіля вимагайте від нього вказати конкретну передбачену законом підставу для цього. Якщо така відсутня, ви маєте повне право відмовити у проведенні поверхневої перевірки. Позаяк остання є заходом, що обмежує права громадян, то працівник поліції зобов’язаний зазначити ваші права перед учиненням цих дій.

Якщо ж законні підстави все ж таки мають місце і водію роз’яснили його права, то поверхнева перевірка речі або транспортного засобу проводиться шляхом візуального огляду салону, багажника транспортного засобу, речей. Здійснюючи таку перевірку, поліцейський має право вимагати відкрити багажник, дверцята салону, а водій повинен самостійно показати вміст сумки тощо чи транспортного засобу. Поліцейський при цьому може лише спостерігати ззовні автомобіля за діями водія та речами, ні до чого не торкаючись руками. Тобто він не має права сам відчиняти дверцята авто, багажник, «бардачок», знімати обшивку транспортного засобу, торкатися будь-яких предметів у салоні тощо.

У разі незгоди водія з проведенням поверхневої перевірки за наявності законних підстав для цього працівник поліції має право скласти на нього постанову про адміністративне порушення, що тягне за собою накладення штрафу, або виправні роботи, або адміністративний арешт.

Законом не передбачена наявність свідків при проведенні поверхневої перевірки. Тому найкращим свідком буде відеозапис, зроблений вашим відеореєстратором або телефоном. Будьте пильними, стежте за поліцейським і його рухами, всі його дії фіксуйте, адже трапляються випадки підкидання в автомобіль заборонених речовин та предметів.

Завважте: обшук транспортного засобу без дозволу судді є незаконним, а будь-які предмети, знайдені в результаті такого обшуку, не можуть служити доказами в суді.