Вівторок, 8 вересня 2020 року № 68 (19816)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19816/print.php?n=46609

Життєдайні соки

Володимир ГУРТОВИЙ, терапевт.

СВІЖОПРИГОТОВЛЕНІ соки — це справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. Споживаючи натуральні соки, ми не тільки готуємо організм до зими, а й завдяки унікальним властивостям різних трав та овочів підтримуємо своє здоров’я, очищуємося від шлаків, токсинів, а також позбуваємося камінців та піску в нирках, які завдають великих прикрощів.

Ось кілька рецептів, роками перевірених народною медициною.

Сироп із буряків. Беремо червоний буряк завбільшки з кулак, миємо, шкірку не очищуємо, заливаємо окропом і варимо на слабкому вогні до утворення замість води желеподібного густого сиропу (приблизно дві години). Вживати сироп перші три дні слід потроху: по столовій ложці тричі на день. Якщо ваш організм добре сприймає буряки, збільште дозу до 3/4 склянки. Вживати тривалий час: 6—7 тижнів.

У разі низького тиску пийте сироп, як і сік буряків, з обережністю, контролюючи, щоб не падав артеріальний тиск і не виникали запаморочення, спровоковані цим.

Суміш соку моркви, буряків та огірків. Робимо сік із цих трьох інгредієнтів у співвідношенні 10 частин моркви та по три частини буряків і огірків. Запам’ятайте: сік моркви й огірків треба готувати безпосередньо перед уживанням, а сік буряків має постояти дві години.

Пити пів склянки перед сніданком та обідом за пів години до них протягом місяця. Або ж уживати курсами: два тижні пити, два тижні — перерва, й знову повторити.

Якщо ваш організм не сприймає великих порцій соку за раз, почніть вживати його по дві столові ложки, поступово збільшуючи дозу до половини склянки за раз.

Суміш соку моркви й петрушки. Змішуємо свіжоприготовлені соки моркви й петрушки у співвідношенні 12/4 і вживаємо двічі на день за пів години до їди протягом місяця. Починаємо пити з однієї столової ложки, збільшуючи дозу до 1/3 склянки. Сік петрушки добре руйнує всі камені: фосфати, урати, оксалати, а сік моркви сприяє вимиванню їх з організму. Застереження: петрушка протипоказана вагітним.

Сік помідорів. Подрібніть у соковижималці помідори й пийте свіжо­приготовлену суміш (сік із м’якоттю) за 30 хвилин до їди тричі на день протягом місяця. Починайте пити з 50 мл, поступово збільшуючи дозу до склянки. Солити, перчити не потрібно.

Помідори містять усі необхідні мінерали для нирок, але майте на увазі: тільки сік свіжих помідорів сприяє розчиненню каменів у нирках, а консервований, навпаки, стимулює їх утворення. Тому в жодному разі, щоб не нашкодити собі, не використовуйте для оздоровлення томатний сік, законсервований у банках.