Вівторок, 8 вересня 2020 року № 68 (19816)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19816/print.php?n=46608

Якщо стомилися очі

Ольга ІВАНОВА,

офтальмолог.

Трапляється, що орган зору перенапружується, стомлюється... На допомогу прийдуть нескладні ефективні процедури.

Душ для очей поліпшує кровообіг, стимулює їхні функції, зміцнює захисні сили у протистоянні шкідливому впливу.

Уранці 10-15 разів направте помірний душовий струмінь на заплющені очі. Починайте з ледь теплої води, закінчуйте холодною. Потім обережно промокніть обличчя рушником.

Увечері процедуру повторіть із тією відмінністю, що починати треба з холодної води, а закінчувати теплуватою.

Масажувати очі водою можна не більше хвилини. При цьому не слід спрямовувати душ у фіксованому положенні просто в очі. Його необхідно пересувати праворуч-ліворуч, вгору-вниз.

Очні ванночки очищують рогівку та кон’юнктиву, освіжають, сприяють кращому зволоженню, запобігають і усувають печіння, почервоніння й подразнення кон’юнктиви. Вони особливо корисні за схильності до кон’юнктивітів, алергійних реакцій, у приміщеннях зі штучним кліматом, в екологічно несприятливих умовах, а також тим, хто носить контактні лінзи.

Для цієї процедури можна придбати в аптеці спеціальну ванночку, вона коштує недорого, або ж використовувати звичайну столову ложку. Наповніть ванночку водою (беріть чисту: джерельну чи пропущену крізь фільтр водопровідну). Приставте її до нижнього краю одного ока й заплющте його. Відкиньте голову назад і злегка притисніть ванночку до очниці. Моргніть. Вода проникне в око й прополоще його кон’юнктиву та рогівку. Цю процедуру слід повторити кілька разів. Так само прополощіть друге око. Промокніть рушником.

Добре промивати очі прохолодною (не крижаною!) чистою водою — це їх тонізує та стимулює. Можна три-чотири рази опустити обличчя з розплющеними очима в ємність із водою або, набираючи воду в долоні, протягом хвилини плескати нею в розплющені очі. Цей спосіб благотворно позначається на циркуляції крові, лімфи, стимулює нервові закінчення.

Розслабляють очі спеціальні заспокійливі подушечки. Їхня особливість у тому, що вони немовби втягують статичну, непульсивну енергію, сприяючи зняттю напруження в очах.

Подушечку для очей можна купити, а можна виготовити самостійно. Пошийте з шовку чи оксамиту торбинку розміром 10x20 см, набийте її просяною лузгою (50-100 грамів).

Зручно ляжте і розслабтеся. Покладіть подушечку на лоба й заплющте очі. Темрява та м’який тиск подушечки знімуть напруження.