Вівторок, 8 вересня 2020 року № 68 (19816)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19816/print.php?n=46605

Лікуємо дисбактеріоз

Вадим ОНУФРІЙЧУК,

гастроентеролог.

Нормалізувати мікрофлору кишечнику, позбутись патогенних мікроорганізмів допоможе такий трав’яний збір.

Узяти порівну листя брусниці, берези, подорожника, трави материнки, звіробою, плодів шипшини, квіток нагідки, пижма, ромашки. Столову ложку збору залити 0,5 л окропу, настояти пів години на водяній бані, пити по пів склянки за чверть години до їди та перед сном.

Також для усунення дисбактеріозу слід вживати ферментовану їжу: квашену капусту, огірки, мочені яблука. Не менш помічними будуть і сквашені листя салату, лободи, кропиви, кульбаби, конюшини, гичка буряків, редиски. Технологія приготування така: листя нарізати, розім’яти чи змолоти на млинку для м’яса, залити водою з додаванням лаврового листка, часнику, перцю, хрону та 2 чайних ложок солі на півлітра води. Для закваски додати шматочок чорного хліба, накрити листком подорожника чи капусти й на два дні залишити в теплому приміщенні. Після цього зелень можна вживати з іншою їжею. Зберігати в холодильнику.