Вівторок, 8 вересня 2020 року № 68 (19816)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19816/print.php?n=46603

  • На прийомі у спеціаліста

Діабет, але не цукровий

Розмову вів

Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Це захворювання пов’язане з порушенням водно-електролітного обміну. Оскільки слово «діабет» уживається при цукровій і нецукровій його формах, то ці хвороби іноді плутають, зараховуючи і нецукровий до порушень вуглеводного обміну.

Докладніше про цю недугу в розмові із завідувачем відділу профілактики ендокринних захворювань Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин заслуженим лікарем України, доктором медичних наук, професором В. І. ПАНЬКІВИМ.

— Володимире Івановичу, чи складно діагностувати цю недугу?

— Наголошую, що патологія, про яку мова, жодним чином не стосується порушення вуглеводного обміну. Форм нецукрового діабету дві — спадкова і набута. Першу ще називають генетично детермінованою, тобто вродженою. Вона виникає, коли в головному мозку знижується секреція або взагалі не виробляється антидіуретичний гормон вазопресин. Саме він відповідає за водно-електролітний баланс в організмі. І якщо є якась уроджена вада структур головного мозку, то це може призвести до нецукрового діабету навіть у ранньому дитячому віці. Такі діти п’ють дуже багато води — від трьох до п’яти літрів на добу, причому і вдень, і вночі. Так само часто бігають до туалету.

Набута форма нецукрового діабету може розвинутися на будь-якому етапі життя: і в підлітковому віці, коли починається статевий розвиток, і в більш поважному.

— Що призводить до захворювання?

— Причин багато: стреси, травми, струси головного мозку, операції на ньому... Зумовити розвиток недуги можуть перенесені інфекційні захворювання центральної нервової системи — скажімо, менінгіт, енцефаліт, різні туберкульозні патології. Нещодавно до нашого відділення привезли п’ятнадцятирічну дівчину, яка захворіла на нецукровий діабет після тяжкої форми грипу. Вітрянка, краснуха, герпетична інфекція теж можуть призвести до такого ускладнення. Чинником захворювання може бути й пухлина головного мозку (скажімо, краніофарингіома), а також радіоактивне опромінення голови з приводу якихось інших хвороб, зокрема онкологічних, коли страждають життєдіяльні центри.

На щастя, ця патологія не дуже поширена. Щороку в нашому відділенні від неї лікуються 10-12 дітей з усієї України віком від одного до вісімнадцяти років. Значно вища цифра хворих із цією формою діабету серед дорослих.

— Як відрізнити нецукровий діабет від цукрового?

— Симптоми захворювання на цукрову і нецукрову форми дуже подібні. Один із них я вже назвав: діти й дорослі починають пити багато рідини. Якщо ви це помітили, то потрібно негайно зробити аналізи на вміст цукру в крові та сечі. Наступний крок — перевіритись у лікаря-ендокринолога, оскільки при нецукровому діабеті рівень цукру в крові у межах норми. І фізично, і психічно такі діти розвиваються нормально. Якщо, звісно, причиною виникнення нецукрового діабету не стала якась травма головного мозку. Багато хто живе з цим захворюванням (маючи легку форму), не лікуючись. Це неправильно. Адже через постійну спрагу і сечовипускання в таких дітей і дорослих знижена соціальна адаптація в суспільстві. Тому без лікаря-ендокринолога не обійтися. Препарати вазопресину, якими лікують нецукровий діабет, не дефіцитні. Всі хворі на цю недугу, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я, отримують ліки безкоштовно, за спеціальними рецептами. Хочу застерегти: починати лікування потрібно у стаціонарі. Всі ці препарати ефективні, доброякісні, але якщо неправильно підібрати дозу, можуть виникнути серйозні ускладнення — аж до судом зі знепритомненням. Тому дозу пацієнтові підбираємо протягом двох тижнів тільки у лікарні, індивідуально. Затим хворий лікується вдома, але неодмінно під наглядом спеціаліста. Раз на три-шість місяців приїздить до нас для контролю. Безоплатні ліки хворі отримують в аптеках за місцем проживання. Якщо вони там тимчасово відсутні, у нас є резерв для тих, хто тільки починає лікуватися.

— Що порадите людям із такою недугою?

— Неодмінно лікуватися, незважаючи на те, що ця хвороба практично невиліковна. Вона довічна, як і цукровий діабет, хоча ці захворювання зовсім різні. При останньому слід дотримуватися відповідної дієти, а при нецукровому можна споживати всі продукти без обмежень (певна річ, коли немає протипоказань через інші хвороби). Якщо недугу запустити, вона призведе до зневоднення організму, а відтак — до великих проблем.