Вівторок, 8 вересня 2020 року № 68 (19816)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19816/print.php?n=46599

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Які додаткові документи має подати член сім’ї особи, зниклої безвісти, для призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника?»

Максим СІРОМАХА.

с. Калантаїв

Світловодського району

Кіровоградської області.

 

ЗГІДНО з частиною четвертою статті 6-ї Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» (далі — Закон 2505), члени сім’ї особи, зниклої безвісти, мають право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника з урахуванням, зокрема, таких особливостей:

• право на одержання пенсії у зв’язку з втратою годувальника з урахуванням положень Закону 2505 виникає через один місяць із дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі — ЄРДР);

• пенсія у зв’язку з втратою годувальника виплачується членам сім’ї особи, зниклої безвісти, з урахуванням положень Закону 2505 за весь час, протягом якого особа, зникла безвісти, зберігає цей правовий статус;

• право на одержання пенсії у зв’язку з втратою годувальника припиняється з дня, наступного за днем внесення в ЄРДР відмітки про встановлення місцеперебування, місця поховання чи місцезнаходження останків особи, зниклої безвісти.

Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань затверджено наказом Генеральної прокуратури України від 06.04.2016 №139 (далі — Положення 139) на виконання частини другої статті 214-ї і пункту 22-го розділу XI Кримінального процесуального кодексу України (далі — КПК України) з метою забезпечення реєстрації кримінальних правопорушень (проваджень) та обліку ухвалених під час досудового розслідування рішень і осіб, що їх вчинили.

Відповідно до п. 1-го розд. 4-го част. І Положення 139 відомості з ЄРДР надаються у вигляді витягу в порядку, визначеному КПК України, за формою, наведеною в додатку 6-му до Положення 139.

Отже, для призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника член сім’ї особи, зниклої безвісти, додатково подає витяг із ЄРДР про безвісне зникнення відповідної особи і надалі — про дату внесення в ЄРДР відмітки про встановлення місця перебування, місця поховання, місцезнаходження останків зниклої особи.

 

«Я пенсіонер за віком. Чи маю право на пільгу з податку на нерухомість?»

Андрій ГАВРИЛКО.

с. Безводне

Ямпільського району

Вінницької області.

 

ПІЛЬГИ зі сплати податку на нерухомість для фізичних осіб у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта чи об’єктів житлової нерухомості, зокрема їх часток, встановлено незалежно від соціального статусу осіб.

Водночас місцеві ради визначають пільги для фізичних осіб на підставі їх майнового стану та рівня доходів. Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюють залежно від майна, яке є об’єктом оподаткування.

Отже, платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контрольного органу за місцем проживання (реєстрації) для звіряння даних, зокрема щодо права на користування пільгою зі сплати податку.