Архів
Вівторок,
8 вересня 2020 року

№ 68 (19816)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Якщо стомилися очі

Ольга ІВАНОВА,

офтальмолог.

Трапляється, що орган зору перенапружується, стомлюється... На допомогу прийдуть нескладні ефективні процедури.

Душ для очей поліпшує кровообіг, стимулює їхні функції, зміцнює захисні сили у протистоянні шкідливому впливу.

Уранці 10-15 разів направте помірний душовий струмінь на заплющені очі. Починайте з ледь теплої води, закінчуйте холодною. Потім обережно промокніть обличчя рушником.

Увечері процедуру повторіть із тією відмінністю, що починати треба з холодної води, а закінчувати теплуватою.

Масажувати очі водою можна не більше хвилини. При цьому не слід спрямовувати душ у фіксованому положенні просто в очі. Його необхідно пересувати праворуч-ліворуч, вгору-вниз.

Очні ванночки очищують рогівку та кон’юнктиву, освіжають, сприяють кращому зволоженню, запобігають і усувають печіння, почервоніння й подразнення кон’юнктиви. Вони особливо корисні за схильності до кон’юнктивітів, алергійних реакцій, у приміщеннях зі штучним кліматом, в екологічно несприятливих умовах, а також тим, хто носить контактні лінзи.

Для цієї процедури можна придбати в аптеці спеціальну ванночку, вона коштує недорого, або ж використовувати звичайну столову ложку. Наповніть ванночку водою (беріть чисту: джерельну чи пропущену крізь фільтр водопровідну). Приставте її до нижнього краю одного ока й заплющте його. Відкиньте голову назад і злегка притисніть ванночку до очниці. Моргніть. Вода проникне в око й прополоще його кон’юнктиву та рогівку. Цю процедуру слід повторити кілька разів. Так само прополощіть друге око. Промокніть рушником.

Добре промивати очі прохолодною (не крижаною!) чистою водою — це їх тонізує та стимулює. Можна три-чотири рази опустити обличчя з розплющеними очима в ємність із водою або, набираючи воду в долоні, протягом хвилини плескати нею в розплющені очі. Цей спосіб благотворно позначається на циркуляції крові, лімфи, стимулює нервові закінчення.

Розслабляють очі спеціальні заспокійливі подушечки. Їхня особливість у тому, що вони немовби втягують статичну, непульсивну енергію, сприяючи зняттю напруження в очах.

Подушечку для очей можна купити, а можна виготовити самостійно. Пошийте з шовку чи оксамиту торбинку розміром 10x20 см, набийте її просяною лузгою (50-100 грамів).

Зручно ляжте і розслабтеся. Покладіть подушечку на лоба й заплющте очі. Темрява та м’який тиск подушечки знімуть напруження.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове