П’ятниця, 4 вересня 2020 року № 67 (19815)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19815/print.php?n=46556

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Помідори запобігають старінню

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

УСІ ЗНАЮТЬ, що помідори — це смачно. А от про те, що вони можуть бути ліками, більшість навіть не здогадується. До складу цих овочів входять фруктоза, йод, магній, натрій, цинк, залізо, марганець. Список вітамінів також вражає: A, B, B2, B6, K, PP, E. Зрозуміло, що кожна з цих речовин здатна принести безперечну користь нашому організму. Проте багатий поживний склад — не єдина перевага томатів. Помідори займають гідне місце серед відомих науці на сьогоднішній день антиоксидантів.

Наведу деякі з корисних властивостей помідорів. Вони сприятливо впливають на працездатність серця, усувають проблеми з травним трактом, підвищують імунітет, запобігають передчасному старінню, знижують ризик виникнення злоякісних утворень, виводять зайву рідину з організму, зміцнюють кісткову тканину. І це аж ніяк не повний перелік.

Щодо конкретних рецептів, то у пригоді можуть стати такі.

Засіб від кашлю. Подрібнити й ретельно перемішати кілограм помідорів і 300 г часнику з хроном. Вживати тричі на день по столовій ложці перед їдою. Якщо до складу цієї суміші додати 300 г яблучного пюре і збільшити дозування до 2 столових ложок, тоді вдасться нормалізувати обмін речовин.

Процедури проти варикозу. Нарізати помідори кружальцями, прикласти їх до здутих вен і зафіксувати (прив’язати) бинтом. Через три години поміняти пов’язку, нарізати свіжий помідор. Ще через стільки ж часу прибрати пов’язку, вимити ноги у прохолодній воді. Застосовувати цю процедуру щодня. Через кілька повторень сині плями й біль зазвичай проходять.

Лікування наривів і гнійних ран. У таких випадках помідор діє особливо ефективно (порівняно з іншими народними засобами й ліками). Якщо рани застарілі, допоможе такий засіб: столову ложку внутрішнього свинячого або баранячого жиру змішати з 0,5 столової ложки дрібної кухонної солі, добре розтерти й додати 2 столові ложки подрібненої м’якоті свіжого помідора. Ще раз все це ретельно розмішати. Цією масою змастити рану й ділянку навколо неї, зверху покласти чисту серветку та зафіксувати її сухою пов’язкою, але не надто туго. Залишити так на добу, при цьому можуть виникнути значні больові відчуття. Але після очищення рани біль припиниться. Наступної доби поміняти пов’язку на нову. Процедуру повторювати, доки повністю не припиниться відтік гною і омертвілої тканини з пошкодженого місця і рана не почне гоїтися.

Прекрасна половина людства може оцінити і той факт, що помідори зберігають красу і молодість. Сил у цій нелегкій боротьбі надає томатам речовина лікопен, що міститься в плодах та характеризується яскраво вираженими протираковими властивостями, захищаючи здорові клітини організму від руйнування. До речі, деякі жири, наприклад, рослинна олія, здатні посилювати властивості лікопена.

З давніх часів використовуються помідори у народній медицині як сечогінні засоби. Втім, не менш ефективні ці овочі і при різних порушеннях роботи нервової системи як природні антидепресанти. Вони піднімають настрій, надають сил і бадьорості завдяки вмісту серотоніну. Крім того, помідори сприяють нормалізації обміну речовин, мають антибактеріальні і протизапальні властивості.

Окремо варто відзначити, що помідори є дуже низькокалорійним продуктом — на 100 грамів м’якоті цього овочу припадає всього 23 кілокалорій. Саме завдяки своїй низькій калорійності томати є складовими дуже багатьох дієт. Помідори додають у салати, супи, соління, овочеві запіканки.

Багато хто з нас не може уявити своє життя без томатного соку. Цих шанувальників, напевно, порадує той факт, що сік з помідорів дуже корисний для організму — він поповнює організм калієм, натрієм, залізом й іншими корисними речовинами.

Варто звернути увагу на те, що не слід очищати помідори від шкірки, адже саме в ній міститься величезна кількість вітамінів.

Але, як і будь-який лікувальний засіб, помідори мають протипоказання. Найпоширеніше — алергічна реакція на продукт. Також необхідно дотримуватися помірності, якщо є проблеми з печінкою і жовчним міхуром, при сечокам’яній хворобі, а при артриті потрібно й зовсім відмовитися від вживання томатів. Не варто зловживати томатами тим, хто приймає препарати кальцію: оксалати, які є у складі помідорів, можуть погіршити його засвоєння. І, звичайно, загальне правило: перш ніж починати лікувальні процедури, порадьтеся з лікарем.

Томатний сік, до речі, також не є таким простим, як здається на перший погляд. Хоча він і дуже корисний, але в ньому містяться консерванти, які в поєднанні з крохмальною їжею здатні спровокувати утворення каменів у нирках. Іноді томатний сік призводить до розвитку алергічних захворювань.

Отже, якщо вживати томати в їжу в міру і якщо немає особливих протипоказань, то цей прекрасний овоч принесе тільки користь нашому організму.