Архів
П’ятниця,
4 вересня 2020 року

№ 67 (19815)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Села зневоднюються

Микола Москаленко.

ПРОБЛЕМА питної води на Житомирщині загострюється з року в рік: у селах висихають колодязі. Зокрема, у селі Клітище Черняхівського району вже багато криниць стоять без води, повністю висох місцевий став…

Перша причина, яку називають екологи, — кліматична посуха. Останніми роками влітку випадає мала кількість дощу, а взимку — снігу. Тому річки не поповнюються поверхневою водою. Вони замулюються і заростають болотною рослинністю. А оскільки у тамтешніх селах колодязі неглибокі — здебільшого 7-8 метрів, тому й виникає нестача води, бо вона опускається ще на 2-3 метри вниз. Друга причина — штучно створені водойми. Зокрема, це стосується Коростенського та Хорошівського районів, де масово видобувають титанову руду. Там уся підземна вода стікає в глибочезні добувні котловини.

У Державній екоінспекції Поліського округу бачать єдине розв’язання нагальної проблеми. Треба, щоб сільські ради чи громади зайнялися бурінням глибоких свердловин. Аби було хоча б по одній на вулицю. У Ружинському та Попільнянському районах таку практику вже застосували. Навіть зробили централізоване водопостачання по селах, і люди сплачують за користування послугою.

«Оптимізація» через безгрошів’я і законодавство

ВІДДІЛЕННЯ обласного центру крові у Ново-граді-Волинському та Коростені вже за два місяці закриють. Як повідомили в ОДА, рішення ухвалене «відповідно до норм законодавства». Заклади підлягають скороченню, бо є затратними. З 2021 року центр крові має вийти на самофінансування. Зараз же він забезпечується грішми частково з обласного бюджету, частково — з державного. Субвенція, яка йде на заробітну плату, становила 4 млн грн, а фактично потрібно 9 млн. Різницю має покрити або обласний бюджет, або ж центр повинен їх заробити самостійно. Тож вирішили «оптимізувати» відділення у Новограді-Волинському та Коростені, адже там дуже мала кількість заготовлення крові та її компонентів, а витрати на утримання закладів у кілька разів більші. Скороченню підлягають 29 працівників.

На 100 померлих — 44 народжених

МАЙЖЕ два десятиліття минуло після проведення у 2001 році першого всеукраїнського перепису населення. Відтоді в області мали місце суттєві демографічні зміни. Так, якщо на початок 2002-го чисельність тутешнього люду становила 1389,5 тис. осіб, то на кінець липня нинішнього, за даними обласного управління статистики, — 1208,2 тис., тобто скоротилась на 181,3 тис. осіб, або на 13%.

У краї давно вже смертність перевищує народжуваність. За минулі 18 років тут народилося 242,7 тис. чоловік, а померло 397,1 тис. Нині вже на сто померлих припадає 44 народжених. Певний вплив на зменшення кількості населення спричинило і міграційне скорочення. Серед житомирян, особливо молодих, ширяться «чемоданні» настрої.

На передовій епідемічних барикад

ПЕРШУ смерть медичного працівника від ускладнень, спричинених коронавірусною інфекцією, зафіксовано на Житомирщині. 75-річний краянин був лікарем обласного центру екстреної медичної допомоги. Місяць тому занедужав. У нього діагностували загострення давньої хронічної хвороби. Лікувавсь у стаціонарі. Був виписаний. Проте на 13-й день перебування вдома помер. Тільки після цього у нього підтвердили COVID-19…

За словами керівника обласного управління охорони здоров’я Миколи Суслика, днями від коронавірусу також померла 48-річна жителька Лугинського району. Лікарі боролись за її життя, але не змогли врятувати. Загалом в області вже зареєстровано 52 летальні випадки.

Будуть вишневі гаї

У ТУТЕШНІХ лісах віднедавна почали висаджувати ще й вишні. Зокрема, у розсаднику Шершнівського лісництва держпідприємства «Коростенське лісове господарство» висіяли дванадцять порід дерев і кущів, серед яких найбільші площі відвели під сіянці дуба, сосни і вишні.

Як зазначили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, вишневі гаї у краї, власне, не така вже й дивина. Іще якихось кілька століть тому повсюди можна було побачити густі зарості вишень-дичок, де знаходили прихисток чимало звірини і птаства. До того ж дикорослі вишні є гарними весняними медоносами. Їхня медопродуктивність — близько 35 кг на 1 га насаджень. Так що у місцях зростання вишень у майбутньому можна буде одержувати ще й товарний екомед, цілющий і оригінального смаку.

У подорож поліськими стежками

ОБЛАСНИЙ туристичний інформаційний центр запрошує до нового мандрівного маршруту «Поліськими стежками», що розрахований на три дні. Він включає прогулянку Древлянським парком, котрий простягся на обох скелястих берегах річки Уж, — справжньої природної перлини Коростеня. Також у мандрівників є можливість пройтися цікавими місцями Олевського району, зокрема оглянути Свято-Миколаївську церкву —— давню історико-архітектурну і сакральну пам’ятку регіону, яка чи не найкраще збереглась із архітектурних вітчизняних споруд XVI століття, стародавнє городище «Бабина гора» з криницею часів Київської Русі та геологічний заказник «Камінне село». І на завершення подорожі — вражаюча експозиція музею коштовного і декоративного каміння у смт Хорошеві. Заклад має унікальне зібрання не тільки мінералів Волинського родовища, а й зразків гірських порід і мінералів з усіх регіонів України та світу.

Просто пішов купатися

ВІД ПОЧАТКУ року на водоймах Житомирщини потонули 27 чоловік. Причому кожний другий трагічний випадок стався саме літньої пори.

Як наголошує обласне управління ДСНС, основні причини страшного лиха — це купання у невстановлених місцях з порушенням правил поведінки на воді, відпочинок на березі у стані алкогольного сп’яніння, спроба переплисти водойму та залишені без нагляду діти. Так нещодавно у селі Стрижівка Коростишівського району в ставку втопився чоловік. З’ясувалося, того дня біля місцевої водойми відпочивала компанія товаришів. Один із них пішов купатися. 48-річний чоловік спершу активно пірнав, а потім зник із поля зору. Приятелі вирішили, що їхній товариш жартує і нібито виплив в іншому місці. Та коли надалі він так і не з’явився, знайомі забили на сполох. Вони обійшли водойму, гукали зниклого, але безрезультатно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову запалало
Читати
Щодня — антирекорди
Читати
Навчатимуться державною
Читати
Копійок поменшає
Читати
Обігнали білорусів
Читати
Безробіття і що з цим роблять
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове