Архів
П’ятниця,
4 вересня 2020 року

№ 67 (19815)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

«Прийму себе і без ніг»

Олена КОЩЕНКО.

Трагедія, що сталася 25 серпня у Києві на території однієї з військових частин, сколихнула всю Україну своїми моторошними подробицями. 46-річний майор Володимир Холодний, будучи напідпитку, з розгону кілька разів поспіль намагався наїхати на трьох курсанток Військово-медичної академії, зрештою він буквально «впечатав» їх у бетонні сходи, що ведуть до ганку будівлі. У результаті двом із дівчат довелося ампутувати по нозі, третя дістала множинні переломи кінцівок...

ПОТЕРПІЛИМ 23—24 роки, досі вони не були знайомі між собою. Того фатального дня ці три випускниці цивільних медуніверситетів, які нещодавно успішно склали вступні іспити до Військово-медичної академії, прибули до військової частини, щоб отримати курсантську форму.

Дівчата стояли на плацу перед адмінкорпусом і чекали прибуття майора Холодного, якого їм напередодні представили як їхнього куратора. Він приїхав на автівці Toyota Prius і почав «по-парубоцьки» відтісняти курсанток автомобілем до сходів. Скажемо так, «залицятися». За словами очевидців, він здійснив наїзд не з першої спроби. Ввімкнувши гучну музику, спершу зробив одне коло в їхньому напрямку, затим друге — дівчата встигли вискочити на сходи. А за третьою спробою він, не впоравшись із керуванням, виїхав на повній швидкості на сходи…

У крові офіцера виявили 2,9 проміле алкоголю. З’ясувалося, що того дня він якраз святкував своє призначення на нову посаду в Українській військово-медичній академії. За кермо чоловік сів в абсолютно неадекватному стані. Більше того, як зазначають свідки, відразу після скоєного Холодний поводився дуже зухвало, погрожував поліцейським і відмовлявся проходити перевірку на ступінь сп’яніння.

Дівчат доправили в реанімацію військового госпіталю. Тетяні з Рівненщини та Олександрі з Кіровоградщини лікарі мусили ампутувати по одній нозі. Останній лікарі намагаються врятувати від ампутації другу ногу. Дівчину вже чотири рази прооперували, готують до п’ятої операції, її стан наразі оцінюється як найтяжчий порівняно з іншими потерпілими. У третьої, Галини, яка родом зі Львівщини, — множинні переломи обох ніг…

Тим часом триває слідство під процесуальним керівництвом військової прокуратури. Суд обрав запобіжний захід офіцеру. Зараз Холодний перебуває у СІЗО, йому загрожує 8 років тюрми. Начальник Української військово-медичної академії Валерій Савицький уже зробив заяву про те, що за гарними службовими рекомендаціями за участь в АТО «не зміг розгледіти справжнє обличчя військовослужбовця». Пообіцяв, що того буде звільнено. Та чи легше від того покаліченим курсанткам, які на все життя дістали інвалідність? А їхнім родинам? Зрештою Холодний зруйнував життя і своєї сім’ї — дружини і двох синів.

Днями потерпілі вже змогли на камеру прокоментувати пережите. Тримаються, не занепадають духом. Передовсім висловили подяку тим, хто бореться за їхнє здоров’я і підтримує їх, — лікарям, близьким, родичам та друзям. Тетяна розповіла, що відчуває фантомні болі в тій нозі, яку лікарі ампутували. Олександра, котра мусить пережити ще не одну операцію з порятунку другої кінцівки, мовила: «Прийму себе й без ніг».

Тим часом волонтери оголосили спільний збір коштів для трьох постраждалих. Це погодили з дівчатами та їхніми сім’ями. «Зараз дівчат лікують безкоштовно, але ж потрібні будуть гроші на протезування», — сказала волонтерка Наталія Воронкова.

Замість післямови. Ця трагедія знову привернула суспільну увагу до проблеми, яка вже набула ознак національної біди. Йдеться про водіння напідпитку та уникнення покарання за це. Так, торік, за даними Нацполіції, патрульні склали 116 тис. протоколів за керування автомашиною у стані алкогольного чи наркосп’яніння. Яке може бути виправдання для цих водіїв? Жодного. Проте майже 1,5 тис. уникли відповідальності через те, що суд передав справу на розгляд трудового колективу. 633 справи були закриті у зв’язку з так званою малозначущістю. Ще більш ніж 13,5 тис. суди закрили, бо минув термін їх розгляду.

Нагадаємо, що на початку липня Президент підписав законопроєкт, яким скасовувалась ухвалена раніше карна відповідальність за водіння у нетверезому стані. Щоправда, після резонансної ДТП на Старообухівській трасі, коли загинула ціла сім’я, він закликав знову посилити відповідальність за такі злочини, а Верховна Рада на позачерговому засіданні підтримала відповідний законопроєкт. Однак цей документ юристи називають недосконалим і надто лояльним до вбивць за кермом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову запалало
Читати
Щодня — антирекорди
Читати
Навчатимуться державною
Читати
Копійок поменшає
Читати
Обігнали білорусів
Читати
Безробіття і що з цим роблять
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове