Архів
П’ятниця,
4 вересня 2020 року

№ 67 (19815)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Хабарника судить... хабарник

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Нічого дивного нема в тому, що не тільки в Україні загалом, а й у Дніпропетровській області зокрема, народ забув про більш ніж ганебний випадок, коли суддя Кіровського районного суду Геннадій Підберезний разом зі своєю колегою Наталею Овчаренко безпосередньо у кабінет на той час ще антикорупційного прокурора Назара Холодницького привезли хабар у сумі 50 тисяч доларів.

ХОЧА СВОГО часу це була дуже гучна справа! Телеканали дружно показували відео, на якому Підберезний викладає на стіл Холодницького, не кліпаючи очима і не позичаючи їх у Сірка, пачки доларових купюр. Аби прокуратура, котра судочинців піймала на хабарництві, залишила їх у спокої. До речі, дніпровські судді були готові озолотити Холодницького 300 тисячами зелених, виходить, були вони у них не останніми.

Дивує інше: минуло чотири роки, однак слідство досі не завершене — довести провину фігурантів чомусь не вдається. І це за фактом, який був зафіксований відеокамерою у кабінеті тоді ще головного антикорупційного прокурора країни! Не інакше, як цілковиті нездари, непрофесійні правоохоронці працюють і у найвищих цих органах. Хоч із цим не погодяться, певно, самі тамтешні слідчі.

Хай там як, зрештою справу окремо взятого пана Геннадія Підберезного тільки два роки тому передали до суду. А затим два роки її мусолить у Києві Шевченківський райсуд — ну ніяк не спроможеться розставити очевидні крапки над «і». Тяганина перетворилась, дуже схоже, на довгограючу, чи й зовсім нескінченну та безнадійну. Хіба не ясно, що все йдеться до завершення строків, котрі відведені у подібних випадках на притягнення до відповідальності?

Більше того, три роки тому в статусі лише підозрюваного Підберезний спокійно повернувся до роботи. Тобто знову одягнув суддівську мантію і, ніби нічого не сталось, далі вершить правосуддя від імені держави Україна. Хіба що до випадку в кабінеті Холодницького Геннадій Анатолійович працював головою Кіровського райсуду, а тепер розвінчаний у рядові. У Генпрокуратурі це пояснюють тим, що вони «не встигли подовжити Підберезному термін відсторонення від суддівства». Отака прикрість сталася. Уявіть собі, з якихось, знову-таки дивних чи й загадкових причин, цієї «помилки» по сьогодні не виправлено.

І в результаті українське правосуддя нині спіткав безпрецедентний випадок, який на Дніпропетровщині вже назвали «виродженням правничої справедливості». Ще п’ять років тому(?!) тут на отриманні хабара у розмірі 3 тисячі доларів співробітники СБУ заскочили зненацька і затримали прокурора Петриківського району. Здавалось би, кари прокуророві-хабарнику не уникнути. Але чи великий це секрет, що спершу — чи знов — трьох років не вистачило, аби передати справу до суду? І хіба важко здогадатися, чому майже два роки судять тепер прокурора, ніяк не виносячи йому вироку по заслузі?

Так от, наче знущаючись із суспільства, справу петриківського охоронця порядку щойно передали на розгляд судді Геннадія Підберезного. Отож звинуваченого в хабарництві судить теж звинувачений у хабарництві. Як кажуть, хабарник на хабарнику їде і хабарником поганяє. Підозрюємо, і вельми небезпідставно, що обоє налаштувалися на уникнення відповідальності. То як тут не думати, що скрізь на місцях, у регіонах, подібні «неприємності» з дуже «доблесними» правниками зводять до того ж «логічного кінця»?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову запалало
Читати
Щодня — антирекорди
Читати
Навчатимуться державною
Читати
Копійок поменшає
Читати
Обігнали білорусів
Читати
Безробіття і що з цим роблять
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове