Архів
П’ятниця,
4 вересня 2020 року

№ 67 (19815)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Проблеми в сумці — вибори на думці

Марина ТІШКОВА.

У вівторок розпочалася четверта, «зимова», сесія парламенту ІХ скликання. Пройде вона, прогнозуємо, жваво: на 25 жовтня заплановані місцеві вибори, і кожна політсила, яка в них бере участь, особливо ті, що представлені у ВР, прагне здобути собі очки в регіонах.

ОБ’ЄДНАТИСЯ навколо ціннісних речей, аби прийняти три головні виклики: другу хвилю коронавірусу, Державний бюджет України на 2021 рік (традиційний осінній «головний біль» як політиків, так і всієї країни) та місцеві вибори, — до такого закликав колег Голова ВР Д. Разумков. Хороші слова, під якими ховаються не такі вже й безхмарні реалії. «Монобільшість», якою так пишалися торік, уже не «моно»: як і передбачали аналітики, фракцію «Слуги народу» (набрану, по суті, з випадкових людей) лихоманить усе більше. Є у ній представники олігархів, які вже давно сформували свої групи за інтересами, є люди, котрі щиро вірили, що нова влада справді нова та чесна і зможе змінити країну, як і обіцяла. Їх спіткало розчарування. Серед таких ексрадник В. Зеленського Гео Лерос.

Почалося все з оприлюднення останнім «плівок Єрмака», на яких особа, схожа на брата глави ОПУ А. Єрмака, вела розмови про призначення на високі держпосади за чималі гроші. Корупція? Аякже! От тільки гасло «Здай корупціонера — отримай винагороду» у випадку пана Лероса втілилося з точністю до навпаки: справжнього розслідування ніхто не став проводити, а депутата почали цькувати. Розчаровуючись дедалі більше, він публічно критикував В. Зеленського. Апофеозом став його виступ у парламенті після відкриття сесії. Ось витяги з промови Г. Лероса: «Очевидно, що країна рухається у прірву», «Досі не з’явилося ніякої державної стратегії». Обіцянки відстоювати національні інтереси, зняти недоторканність із президента, депутатів та суддів, викорінити «телефонне право», «кумівство», привести «нові обличчя» на ділі втілюються діаметрально протилежним чином. «Пане Президенте, погодьтеся, ви не стали воювати зі старою системою, ви просто з нею злилися… Ви стали порожнім місцем в історії. Вже зрозуміло, що не буде ніяких посадок, скоро українці остаточно визначаться, що не хочуть із вами зустрічати наступну весну… Вам не соромно?» — так емоційно завершив виступ депутат. Після чого на засіданні фракції відбулося, так би мовити, вигнання «зрадника» з «райського саду». Історія сумна і повчальна. Залишається тільки сподіватися, що українці уважно відстежують політичне життя і на місцевих виборах нарешті проголосують не за «гречку» чи обіцянки примарних див, а за реальні справи.

Із законотворчого ужинку варто виокремити таке: обов’язок щороку індексувати розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, відтепер покладається на виконавця. Дітям, які потребують особливої уваги та підтримки, профінансують відпочинок у таборах. Підвищено надбавку за догляд за особами з інвалідністю із дитинства (за віднесеними до підгрупи А I групи: з 1 січня 2021-го — 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність; з 1 січня 2022-го — 200%; до підгрупи Б I групи — 100%; самотніми особами з інвалідністю з дитинства II і III груп — 75%).

Із неприємних новин: активісти спільноти «Мова об’єднує» повідомляють, що «монобільшість» планує дозволити навчання іноземних студентів іноземною мовою. Здавалося б, у цьому нема нічого «кримінального», але ініціатори проєкту закону не приховують, що йдеться не про міжнародну англійську, а про російську. Нагадаємо, подібний випадок уже мав місце влітку: одіозний «слуга» М. Бужанський забажав відтермінувати перехід російськомовних шкіл на навчання українською і зменшити частку предметів, які викладатимуть державною мовою, але через суспільний резонанс законопроєкт відклали.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову запалало
Читати
Щодня — антирекорди
Читати
Навчатимуться державною
Читати
Копійок поменшає
Читати
Обігнали білорусів
Читати
Безробіття і що з цим роблять
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове