Архів
П’ятниця,
4 вересня 2020 року

№ 67 (19815)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Окрадена громада

Зенон МИХЛИК.

Чернівецька область.

Минулої весни, коли бригада так званих демонтажників, надісланих у Кострижівку новими власниками комбінату «Хрещатик» — компанією «Енергомашспецсталь» із Краматорська Донецької області (належить акціонерному товариству «Атоменергомаш», яке підконтрольне державній корпорації РФ з атомної енергії «Росатом»), почала «вирізати метал», мешканці селища перекрили виїзд із цукроварні.

ЯК РОЗПОВІДАЛИ «Сільські вісті» («Ріжуть «Хрещатик», 16 квітня 2019 р.), тоді громада висунула свої чіткі вимоги. Спершу компанія повинна була сплатити в місцевий бюджет заборговані майже 4,5 мільйона гривень за оренду комунальної землі на території підприємства. Після того всі ліквідаційні роботи проводити під контролем громадської комісії, куди мали ввійти фахівці, які працювали на комбінаті. Бо в металевих ємностях, які намірились розрізати, зберігалися рештки формаліну, мазуту: не можна було допустити, щоб шкідливі речовини потрапили у Дністер. Також пропонували не вирізати залізничної колії, прокладеної до комбінату. Можливо, ще знадобиться, якщо селищу пощастить на інвестора-господаря, бо Кострижівка втратила основні бюджетоутворювальні підприємства — цукроварню, потужну автоколону та комбінат будматеріалів.

Однак на вимоги громади краматорські енергомашспецсталівці не зважили, довели свою руйнівну справу до кінця. Лиш огризнулися: нехай борги повертають попередники, мовляв, купували у них не діюче підприємство, а лише брухт.

А тих попередників… Найперший — заснований кіпрським офшором агрохолдинг «Парус-Агро-Групп» російського мільйонера Андрія Муравйова. Начебто дістався «Хрещатик» чужоземному олігархові за борги… перед російським банком. Цікаво, хто ж завів його туди?

…Нещодавно до Кострижівської селищної ради надійшов офіційний лист від розпорядника майна ТОВ «Цукровий комбінат «Хрещатик» Олександра Білика. Повідомив, що ухвалою Господарського суду Донецької області від 20.05.2020 р. відкрито провадження у справі про банкрутство згаданого товариства, нова адреса якого вже в Маріуполі.

Призначений арбітражний керуючий, який зобов’язаний проводити аналіз фінансово-господарського становища боржника, просив надати деяку інформацію про підприємство. Зокрема, його цікавило, чи на балансі ТОВ «Цукровий комбінат «Хрещатик» є майно та об’єкти інфраструктури соціальної сфери, які мають бути передані у підпорядкування тамтешньому органу влади (гуртожитки, очисні споруди, водогони та інше); чи використовує товариство в господарській діяльності земельні ділянки, що належать селищній раді, на яких умовах; чи сплачує товариство до місцевого бюджету всі необхідні податки, збори і внески.

У громади з’явився шанс… Селищний голова Володимир Старко без зволікання листовно звернувся до ГУ ДФС у Чернівецькій області: «На сьогодні борги ТОВ «Цукровий комбінат «Хрещатик» перед Кострижівською селищною радою по орендній платі за земельну ділянку становлять біля 6 млн гривень. Зважаючи на те, що селищна рада не має повноважень нараховувати податки, просимо в найкоротші терміни надати довідку про наявну заборгованість товариства по орендній платі. Її необхідно надіслати арбітражному керуючому».

Проте податківці відмовчувалися, наче когось побоювались. А в Кострижівці хвилювалися: інформація про «земельні» борги ТОВ «Цукровий комбінат «Хрещатик» мала вчасно потрапити до теки матеріалів судової справи, адже йшлося про інтереси всієї громади. Володимир Старко, передчуваючи, що довідка з Чернівців може запізнитися, а то й узагалі її не дадуть, вирішив не чекати — відправив листа арбітражному керуючому Олександрові Білику без неї. Виклав також додаткову інформацію, що цікавила розпорядника майна: на території підприємства нікого з його керівництва нема, проте демонтажні роботи тривають, вивозяться рештки будівельних матеріалів, які залишились од зруйнованих приміщень цукроварні. Уповноваженою особою та кінцевим бенефіціарним власником товариства тепер числиться Павло Шестаков (м. Київ), котрого, додав, ще в очі не бачив.

Стосовно ж орендованої комунальної землі повідомив, що у своїй господарській діяльності ТОВ «Цукровий комбінат «Хрещатик» використовує чотири ділянки загальною площею 42,6221 га (перелічив кадастрові номери) згідно з договором від 31 жовтня 2006 року та додатковими угодами. Станом на 1.06.20 р. (за витягами нормативної грошової оцінки земельних ділянок і даних бухгалтерії селищної ради) вже набігло боргів на суму 7 867 195 грн. Власне, ця інформація, вважає селищний голова, неодмінно повинна розглядатись у судовому провадженні про банкрутство.

Проте офіційного підтвердження з ГУ ДФС у Чернівецькій області, працівники якого, до речі, свого часу встановили факт недоплати власниками комбінату за орендовану землю, так і не було…

— Не селищна рада, наголошую, а податківці, перевіривши в 2018 році діяльність товариства «Цукровий комбінат «Хрещатик», додатково нарахували йому понад 4,5 мільйона гривень орендної плати, — дивується пасивності фіскалів Володимир Старко. — Власники комбінату з цим не погодилися, подали до суду. І несподівано Кіцманська об’єднана ДПІ видає їм довідку, що в них… нема боргу. Потім інспектори нам пояснили, що допоки складений ними за результатами перевірки акт оскаржується в суді, він є спірним. А їхня довідка лише засвідчує «неузгоджене податкове зобов’язання».

До речі, цей «нульовий» документ виявився не таким уже й нейтральним: маніпулюючи ним, ТОВ «Цукровий комбінат «Хрещатик», зокрема, спробувало достроково розірвати угоду оренди земельної ділянки, призначеної для обслуговування очисних споруд. Не сплативши за користування нею. Логіка тимчасовця: виробництва вже катма, то й земля без потреби.

Мабуть, дуже на руку бізнесменам «неузгоджене податкове зобов’язання». Тим часом у Кострижівці мізкують: як залатати чималу дірку в дохідній частині місцевого бюджету, плануючи який, сподівались і на донараховані податківцями 4,5 млн гривень? Між іншим, ці кошти несумлінні орендарі мали сплатити згідно з ухвалами двох судів — Чернівецького окружного адміністративного та Вінницького апеляційного, в яких громада відстояла своє законне право.

…На черзі ще один — Донецький господарський суд, який розглядатиме справу про банкрутство ТОВ «Цукровий комбінат «Хрещатик». Можливо, не омине увагою борги товариства також перед Кострижівською ОТГ (для цього потрібні й докази буковинських податківців).

Нині кілька мільйонів гривень, які намагається відсудити громада, для неї дуже багато важать. Оренда «хрещатицької» землі, по суті, останнє джерело надходжень, що зосталось у селищі після дотла знищеної цукроварні, яка раніше була найбільшим бюджетоутворювальним підприємством Заставнівського району. Нагадаю, що довгим зворушливим гудком комбінат попрощавсь із Кострижівкою 2011-го, коли до його столітнього ювілею залишався лише рік…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову запалало
Читати
Щодня — антирекорди
Читати
Навчатимуться державною
Читати
Копійок поменшає
Читати
Обігнали білорусів
Читати
Безробіття і що з цим роблять
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове