Архів
П’ятниця,
4 вересня 2020 року

№ 67 (19815)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Весела світлиця

Господар «Веселої світлиці» Юрій ІЩЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Людина і зброя

Здрастуй, «Макаров»!

Валерій ДЕМЧЕНКО.

м. Київ.

Через підвищену кістлявість мене не те що в бодігарди не запрошують, а навіть у нардепи не беруть. Кажуть, нарощувати м’язи на мій кістяк — справа малоперспективна. У Раді ж треба трибуну брати штурмом, електрощитові охороняти... А я в депутати пішов би. Хоча б задля того, щоб підтримати прийняття закону про обіг зброї невійськового призначення.

Чув, що вже вагони з пістолетами і револьверами на продаж завантажені стоять — чекають закону. Дивись, і я разом з лобістами на голосуванні якусь копійчину заробив би.

А задерикуватий бійцівський характер у мене є. Ось не подобається мені, що за моєю спиною мене Чахликом Невмирущим обзивають — державною мовою. Це я ще якось стерплю. А за Кощея Безсмертного так би і вистрелив у кривдника. Та не маю з чого. Поки що. Діждусь закону, тоді покажу різним там самбістам, дзюдоїстам, каратистам...

Автори законопроєкту заявляють, що дозвіл на всенародне озброєння додасть упевненості громадянам, а зловмисники побоюватимуться застосовувати зброю, бо не знатимуть, чи є вона у протилежної сторони. Погано знають вони наш менталітет! Або ж лукавлять. Із нашим козацьким характером чогось боятися!

Банки грабують майже щодня. Та з іграшковими пістолетами роблять це не дуже впевнено. Інша річ, коли дозволять усім мати справжню зброю на законних підставах. Діятимуть таки набагато впевненіше.

В Америці й Європі дорослі і діти, як вчить кіно, стріляють повсюдно — у школах, університетах, кінотеатрах, парках і скверах.

Нашим недоліткам теж уже набридло стріляти в перехожих із вікон своїх квартир та автомобілів із пневматичної зброї. Потрібно рухатись далі. Пора продавати гумостріли. Це на першому етапі. Потім, логічно, піде продаж і вогнепальної зброї. Усім. Як в Америці.

У ресторанах і кафе то там, то сям усе частіше нудьгу розвіюють перестрілками. Поки що переважно VІРи або їхні діточки. Бо ж гумостріли ще не всім клієнтам доступні.

Ситуацію таки поліпшить новий закон про зброю. Я теж придбаю «Макарова». А краще «Форта». Калібр той же самий, зате набоїв у магазині більше. І впевненіше ходитиму в кінотеатр, кафе, парк, на пляж. І нехай хтось посміє сказати, що я Чахлик або Кощей!

Динамізм з’ясування стосунків між водіями — учасниками ДТП бачили всі? Якось сам був свідком того, як переконливо пояснювали один одному правила дорожнього руху і ділились водійським досвідом два шофери. Водій старенького «Москвича» «догнав» «Лексуса», що раптово загальмував. Із останнього неквапливо вийшов чоловічок із плечима, як банківський сейф, та з бейсбольною битою (мабуть, бейсболіст). А з «Москвича» йому назустріч рушив кремезної статури співрозмовник із монтировкою (у машинах цього класу на відміну від крутих іномарок до комплекту автомобільного спорядження завжди входить монтировка). Порозмовляли по-чоловічому і збагатили мій лексикон фразами надпотужної енергетики. Пожестикулювали і майже мирно розійшлися. Зламали лише по одному ребру і розбили ще по одній фарі.

Я, звичайно, з моєю вдачею осторонь не стояв. Давав поради. Та коли на мене таки звернули увагу, миттю злетів на стовп над світлофором. Звідти, виявилось, подію спостерігати зручніше. І вперше не пошкодував, що у хлопців не було принаймні гумострілів.

Наперед смакую, як за сприяння нового закону на наступних виборах до парламенту і місцевих рад нечувано зросте видовищність мітингів. Буде не те що на попередніх: тільки й того, що всі і всіх обзивали ким завгодно та виливали за комірці відра помий.

Озброєння таки додасть електорату впевненості у собі та аргументів у політичному діалозі. Кандидати в депутати — джентльмени, мабуть, приходитимуть на сходки в лицарських обладунках — у кольчугах, латах, шоломах. А леді замість силіконових ушиють титанові імплантати, одягнуть елегантні бронежилети. Передвиборні програми зручніше буде озвучувати із-за міліцейських кордонів і спин співробітників Служби безпеки — під свист не тільки натовпу, а й справжніх куль від мітингувальників.

Та найцікавіше буде, коли прихильники і опоненти політсил зчепляться між собою або електорат у бажанні поспілкуватися таки дорветься до кандидатів. Телевізійні картинки будуть привабливіші за американські бойовики. Ото буде шоу!

Градус суспільного тертя постійно піднімається. Дедалі зростаючої кількості гумострілів буде замало. Демос потребує вогнепальної зброї. Броньованих «Мерседесів» і бронежилетів на всіх не вистачить. Та я на все це дивлюсь із оптимізмом, перспективно. Протитанкову рушницю про всяк випадок на дачі прикопав.

Версія для друку          До списку статтей

Кожне сільце має своє слівце      

Віталій НЕЖУРБІДА.

с. Коржовий Кут Уманського району Черкаської області.

Борода, як у пса, а зуби, як у собаки.

Хоч і кума, проте чортом дивиться.

Краще своє латане, ніж чуже хапане.

Жінка суджена, а кума люблена.

Захотілося бабі раків — продала корову.

 

Афоризм од «Веселої світлиці»:

Прийшли слуги народу до влади, і відтоді став їм народ за... слугу!

Мартин ПАНДЕМІН, старший доцент-фольклорист.

 

— Ґвалт, акула бізнесу!

— Ні, це наша податкова щука!

Мал. А. Василенка.

Мал.
С. Федька.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове