Архів
П’ятниця,
4 вересня 2020 року

№ 67 (19815)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

«Чи маємо право ми, батьки, бути визнаними сім’єю померлого воїна-афганця? І чи можемо розраховувати на відповідні пільги від держави?»

Клара ЗАБАРА.

с. Великий Букрин Миронівського району

Київської області.

 

НА ЗАПИТАННЯ читачки відповідає перший заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Володимирович ПОРХУН:

— Відповідно до абзацу першого пункту 1-го статті 10-ї Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі — Закон) чинність цього документа поширюється на сім’ї військовослужбовців, партизанів, підпільників, учасників бойових дій на території інших держав, прирівняних до них осіб, зазначених у статтях 6-й і 7-й Закону, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час захисту Батьківщини або виконання інших обов’язків військової служби (службових обов’язків), а також унаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті або одержаного в період проходження військової служби чи на території інших держав у період воєнних дій та конфліктів.

До членів сімей загиблих (тих, які пропали безвісти) військовослужбовців, партизанів та інших осіб, зазначених у пункті 1-му статті 10-ї Закону, належать, зокрема, батьки.

Для набуття статусу члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни на розгляд подаються документи, які підтверджують факт смерті військовослужбовця, встановлюють причинний зв’язок загибелі (смерті) військовослужбовця з виконанням обов’язків військової служби (службових обов’язків), підтверджують належність заявника до членів сім’ї померлого військовослужбовця.

Відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 12.05.1994 №302 (зі змінами), особам, на яких поширюється чинність статті 10-ї Закону, органами соціального захисту населення за місцем їх реєстрації видається посвідчення з написом «Посвідчення члена сім’ї загиблого», яке є документом, що підтверджує статус члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни та на основі якого надаються відповідні пільги та компенсації.

З урахуванням викладеного статус члена сім’ї померлого ветерана війни, згідно із пунктом 1-м статті 10-ї Закону, встановлюється, зокрема, на підставі висновку про причинний зв’язок смерті з участю в бойових діях на території інших держав. Для цього членам сімей осіб, зазначених у пункті 1-му статті 10-ї Закону, необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації із зазначеним висновком та вищевказаними документами.

 

Версія для друку          До списку статтей

З роси й води

З повагою та любов’ю діти, онуки, колеги, друзі, пацієнти.

ДОРОГУ матусю та бабусю Ларису Петрівну Мороз щиро вітаємо з 70-річчям, яке вона відзначила третього вересня.

Майже 20 років поспіль Лариса Петрівна пропрацювала завідувачкою гематологічного відділення Хмельницької обласної лікарні. Зарекомендувала себе ініціативним, цілеспрямованим, наполегливим співробітником. Про її милосердне і професійне ставлення до хворих говорили не тільки у відділенні, а й у лікарні загалом. Тож, вийшовши на пенсію, Лариса Мороз продовжує працювати. Успіхів вам, лікарю, у нелегкій, але такій потрібній професії. Міцного здоров’я, щастя і вдячних пацієнтів.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове