Вівторок, 1 вересня 2020 року № 66 (19814)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19814/print.php?n=46522

  • Неоголошена війна

Нема довіри до окупантів

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ у зоні проведення ООС залишається стабільною. Противник один-два рази на добу порушує тишу, стріляючи «по горобцях». Бойових втрат і поранень серед особового складу Об’єднаних сил нема. Втім, у вівторок, 25 серпня, пересуваючись між взводними опорними пунктами, внаслідок підриву на протипіхотній міні дістали поранення двоє українських захисників. Воїнів доправлено до медзакладу, загрози їхньому життю нема.

А от у підрозділах збройних формувань РФ, судячи з інформації штабу ООС, небойові втрати просто зашкалюють — за час дії режиму «тиші» (з 27 липня) 21 чоловік помер, ще 29 були поранені або травмовані.

«Всі втрати небойові. Серед них — підриви на власних вибухових пристроях, самогубства, передозування наркотиків та алкоголю. Також продовжують мати місце нестатутні взаємовідносини, ДТП та самовільне залишення місця служби», — йдеться у повідомленні.

За даними розвідки, морально-психологічний стан бойовиків украй низький. До цього додається ще й суттєва недоукомплектованість особового складу. «Цю проблему окупанти хочуть вирішити, використавши потенціал мирного населення чоловічої статі та залучивши до контрактної служби, але безуспішно. Агітаційна кампанія і заклики йти служити до війська псевдореспублік не викликала довіри у місцевих мешканців і повністю провалилася», — констатували у штабі.

Там також зауважили, що окупаційна влада має намір провести осінній призов громадян на строкову службу і набрати десять тисяч новобранців. Зокрема, обіцяють не направляти новачків на передову, а залучати їх до охорони об’єктів і виконання господарських робіт. «Але окупанти довіри у людей Донбасу не мають, і служити їхнім ватажкам ніхто не бажає», — зауважили в ОС.

Водночас у Міноборони України поінформували, що російські окупаційні адміністрації продовжують заходи з примусової паспортизації. «Обов’язковою умовою проходження військової служби передбачено наявність російського громадянства. З початку вересня командири з’єднань і частин окупантів зобов’язані щотижня доповідати уточнені дані про наявність паспортів РФ у найманців із числа місцевих мешканців і членів їхніх сімей», — повідомив речник МОУ. Крім того, оформляючи контракт, кандидати неодмінно повинні мати військовий квиток «ДНР/ЛНР» та паспорт громадянина РФ. Таким чином у Кремлі сподіваються в разі потреби поповнити власні збройні сили бійцями, які мають бойовий досвід. І де їх використовуватимуть?