Архів
Вівторок,
1 вересня 2020 року

№ 66 (19814)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  Версія для друку          На головну
  • Не можемо мовчати!

Такі «капремонти» до прірви доведуть

Василь ПІДДУБНЯК.

Одна з «позолочених» міліцейськими підрядниками утеемерівських хатинок.

Фото з архіву Херсонської міської організації УТМР.

Леонід Величко, багаторічний голова Херсонської обласної організації УТМР (Українського товариства мисливців і рибалок) — чоловік у південних краях відомий і заслужений. Тривалий час провів Леонід Іванович на відповідальних партійно-господарських посадах. Має і високі урядові нагороди, і генеральські міліцейські лампаси, і відомчі грамоти. Та й головою обласної організації УТМР став не випадково: організаторські здібності у нього ще й зараз не б’ють, а фонтанують!

ТОЖ не дивно, що і на новому відповідальному посту, користуючись досвідом і партійно-господарськими зв’язками, розвинув бурхливу діяльність. При ньому обласна організація УТМР стала чи не найкращою в Україні. Величка ставили за приклад, преміювали, нагороджували. Задоволений рибальсько-мисливським щастям, Леонід Іванович відчував, що цього щастя у нього замало. І розвинув ще бурхливішу діяльність не тільки у галузі розмноження зайців і фазанів, а і, як виявилося, фінансово-господарських порушень.

За стійкою традицією керівний штаб Українського товариства мисливців і рибалок справами на місцях мало цікавився — головне, щоб риба у Дніпрі й озерах водилася, фазани токували і якомога більше членських внесків надходило.

Те, що десятиліттями влаштовувало чиновників УТМР у Києві, викликало все більшу підозру у платників членських внесків: «Куди і на що йдуть наші мозолями зароблені гроші?!»

— Два роки тому люди і мені почали задавати запитання: «Де і на що йдуть наші внески?» — зізнається голова міської організації УТМР Віктор Мельниченко. — Я, щиро кажучи, не знав, що відповісти. Тому усно передав це та інші запитання Леоніду Івановичу: шеф знає все і про все людям доповість. Мені ж було відомо лише те, що громадські кошти перебувають на рахунках у банках. Яких? Не знаю і досі. Не відомо нашим мисливцям і рибалкам, які об’єкти товариства і за скільки здаються в оренду. А тут іще й чутки поповзли, що Величко спродує спільне добро — човни, причали та інше, а виручку начебто кладе собі в кишеню… Про високі зарплати Величка і його соратників уже не байки — легенди ходять! Леонід Іванович, як людина в області відома багатьма заслугами на всіх постах, мав би чесно відповісти людям, щоб не тільки мундир був чистий, а й совість. Проте цього так і не сталося. Леонід Іванович цинічно ігнорує все — від листів міської організації до двох адвокатських запитів.

— Так ви звернулися б вище — у Київ…

— Зверталися й у Київ. Ну, прислав Київ комісію, ну «перевіряли» нашу колективну скаргу. Та що з того? Видно, всім, що діється у Херсоні, столичні ревізори залишилися задоволеними. А з нас дурнів роблять. Образливо!

— За рішенням нашої президії мені доручили зробити інвентаризацію по мисливсько-рибальській базі «Проріжка», — розповідає голова ревізійної комісії міської організації УТМР полковник міліції у відставці Володимир Григорович Подлубний. — Коли підняв документи, датовані ще 1995 роком, коли вник у те, які обсяги робіт по «Проріжці» виконані і які суми заплачені з наших же внесків, запідозрив, що тут далеко не все чисто. Чи тягне на кримінал, не буду стверджувати, але руки хтось добряче нагрів…

Згоден із таким припущенням і голова первинного мисливського колективу №3, член президії міської організації УТМР Микола Самчинський:

— Скажу як професійний будівельник: суми, вказані у кошторисі на капітальний ремонт мисливського будиночка на базі «Проріжка», обсяги зазначених робіт явно завищені! Я розумію, що перевірити все складно: чверть віку з того часу минуло. Правда, можна перевірити обсяги бетонних і цегляних робіт. Що я і зробив. Побував на місці, оглянув «капітально» відремонтовані об’єкти, звірив з кошторисом. Люди добрі, та за такі кошти можна було б дві чи й три таких бази капітально відремонтувати! Якщо перевести всі затрати на капремонт на тодішній курс долара, то вийде кілька тисяч «зелені»! У той час за півтори-дві тисячі «зелених» можна було купити в Херсоні квартиру, за 300—400 — дачу на Дніпрі. А тут якийсь ремонт будиночка із прибудовою до нього загальною площею 100 «квадратів»…

— Хто ж так «капітально» відремонтував базу і документально підтвердив обсяги виконаних робіт?

— Усі виявлені нами документи виготовлені у ремонтно-будівельному управлінні (не впадіть зі стільця!) обласного управління міліції. На цих документах, дивіться, печатка цього РБУ, підписи відповідальних осіб. Підписані вони також головою обласної ради УТМР Леонідом Величком і підрядником — начальником згаданого РБУ Олександром Басалаєм. У дефектному акті є всі необхідні підписи, крім одного — головного мисливствознавця Віктора Мельниченка. Проти його прізвища навіть чорнильної крапки нема.

— Нема підписів і єгерів бази, які тут працювали, голови ревізійної комісії, — додає Віктор Мельниченко. — На що витрачена сума, рівна нинішньому річному внеску, — невідомо. Документи залишилися тільки щодо «Проріжки». Не здивуюся, якщо подібні «капремонти» випливуть і по «Краснюковому».

— За такі гроші база була б не гірша, ніж база «Красна хата» у рибінспекції, — зауважує професійний будівельник Микола Самчинський. — А ось ще. У дефектному акті на дві бази — «Проріжка» і «Краснюкове» — значиться сума: 2 млрд купонокарбованців. Це сума збитків, завданих потопом у 1996 році: затоплена і вийшла з ладу стаціонарна електростанція, зруйнований дах адміністративної споруди, знесений водою причал, зруйнований вольєр для вирощування диких качок, складські приміщення… Не потоп, а бомбардування! Цікаво, що складений цей дефектний акт… за рік до «капітального» ремонту бази «Проріжка»!

…Ніхто не заперечує заслуг генерала-орденоносця Леоніда Івановича Величка перед областю, компартією і Батьківщиною. Може, він заслуговує і на значно більшу матеріальну забезпеченість своєї старості, ніж зараз має. Але ж не за рахунок мисливців і рибалок, котрі щороку сплачують по 600 гривень внесків, як то кажуть, з мозоля. Для Леоніда Івановича сума, мабуть, і справді символічна. Та про переважну більшість членів УТМР цього аж ніяк не скажеш.

Далі буде?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Покарання буде
Читати
Карантин виборам не завада
Читати
Так вирішив КС
Читати
Кожний п’ятий потребує госпіталізації
Читати
Державною мовою
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове