П’ятниця, 21 серпня 2020 року № 63 (19811)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19811/print.php?n=46422

  • Актуально

Пальне не зникне

Марія КРАМАР.

ЯК відомо, з кожним днем усе більше підприємств Білорусі приєднуються до загальнонаціонального страйку. Зокрема, про призупинення виробництва оголосив колектив найбільшого нафтопереробного заводу країни «Нафтан».

Тим часом майже половина бензину на паливному ринку України — білоруський. Тож у багатьох виникло побоювання, чи не очікує на нас дефіцит із пальним або його здорожчання?

Експерти заспокоюють: як би не складалася ситуація з поставлянням із Білорусі, максимум, чим вона може позначитися на нашому ринку, — це тимчасовою, дво-, тритижневою дестабілізацією. Втім, відчують її лише компанії, котрі займаються постачанням нафтопродуктів, а не кінцевий споживач.

За словами директора «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна, стабільність українського паливного ринку забезпечують кілька чинників. «По-перше, сьогодні вітчизняний ринок перенасичений бензином, — пояснює експерт. — По-друге, він відкритий для постачань із різних джерел. Саме завдяки диверсифікації три кризи із постачанням пального, що мали місце протягом цього року, на кінцевих споживачах ніяк не позначились».