Архів
П’ятниця,
21 серпня 2020 року

№ 63 (19811)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Сила громади

Стародавній Любеч осучаснюється

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

На фото Сергія Кордика: Сергій Пінчук у новій шкільній їдальні.

Любецькій об’єднаній територіальній громаді дістався нелегкий спадок — зношена соціальна та освітня інфраструктури, зруйновані дороги, відсутність кваліфікованих фахівців. Із позитива — уславлена назва, неповторна природа і роботящий люд. Сьогодні це містечко, яке є центром ОТГ, поступово розвивається і осучаснюється. Показовим є те, що кошти громада освоює, роблячи ставку на молоде покоління.

СЕЛИЩЕ Любеч відоме Чернігівщині та Україні не лише в історичній ретроспективі — як місце з’їзду князів, а й досить сильною волейбольною командою, яка виборює призові місця на обласних чемпіонатах і Всеукраїнських змаганнях. До цього часу волейболісти тренувались у непростих умовах. Спортивний зал Любецької школи не те що не відповідав класу, а й навіть був загрозою для здоров’я спортсменів, адже через відсутність належної вентиляції був уражений грибком. І ось — оновлений спортивний зал із новою вентиляцією, роздягальнями та вбиральнями.

«Сьогодні приємно зайти до спортивної зали, — говорить випускник школи, а нині студент військового інституту телекомунікації та інформатизації Дмитро Костюк. — Навіть не порівняти із тим, що було».

«До ремонту тут була катастрофічна ситуація — осипалась стеля, були мокрі стіни та підлога, — додає його товариш Владислав Пилипенко. — Тепер же тренуватись — саме задоволення».

«Останні кілька років школа, як той мурашник, — радіє голова Любецької ОТГ Сергій Пінчук. — Ми закуповуємо меблі, відремонтували їдальню, капітально оновлюємо спортивний зал. Не шкодуємо грошей на освіту і спорт, бо здорова та освічена молодь — це майбутнє нашої громади».

Узялись у Любечі й за ямковий ремонт центральної дороги.

«Ми довго чекали інфраструктурної субвенції, але так її й не отримали, — констатує селищний голова. — Тим часом дорога поблизу центральної алеї потребує капітального ремонту, адже її асфальтне покриття ущент зношене. Втім, на це потрібно аж вісім мільйонів гривень, а таких грошей у бюджеті громади катма. Тому ухвалили рішення власними силами і власним бюджетом розпочати ямковий ремонт. 30 років тут узагалі ніхто нічого не робив, тож треба із чогось почати. Закупили асфальт і найняли підрядника. Орієнтовний обсяг роботи — 760 метрів в обидва боки. На все про все — 100 тисяч гривень».

За словами Сергія Пінчука, якщо асфальт протримається довго, то подібну практику перенесуть на всю громаду. Та все ж ремонт регіональних доріг — це прерогатива балансоутримувачів — Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА та Укравтодору. Проте, як бачимо, стан доріг місцевого значення владу не хвилює. Тож громадам сподіватись на державу марно, треба розраховувати лише на власні сили.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відкликано посла
Читати
Мінус іще 140 тисяч чоловік
Читати
Позачергова сесія парламенту
Читати
У ПТУ можна вступати і в жовтні
Читати
А як же боржники?
Читати
Новий стратегічний аеропорт
Читати
Фільм про Донбас — серед номінантів
Читати
Зірка художника Iвана Марчука
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове