Вівторок, 18 серпня 2020 року № 62 (19810)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19810/print.php?n=46412

Покличте на поміч півонію

Павло ЄВДОКИМЕНКО,

психофізіолог.

У стародавні часи вважали, що півонія — магічна і цілюща рослина.

З цим твердженням частково погоджується чимало сучасних фітотерапевтів.

ВОНА й справді незвичайна, адже має чим здивувати. Природа наділила її багатим складом. Рослина містить дубильні й ароматичні речовини, вуглеводи, жирні та ефірні олії й смоли, алкалоїди і мікроелементи (залізо, марганець, мідь, магній, кальцій, вісмут, хром), органічні кислоти, флавоноїди, вітамін С, а також глікозид саліцин (який і зумовлює лікувальні властивості). У півонії високий уміст стронцію, завдяки чому її використовують у лікуванні пухлин кісток.

Такий набір цілющих складників наділяє півонію протисудомною, протизапальною, заспокійливою, жовчогінною, кровоспинною, болетамівною, бактерицидною і тонізуючою діями.

У Китаї її використовують у протипухлинному зборі, в Монголії — в лікуванні захворювань печінки і нирок.

Пропоную кілька рецептів від різних хвороб.

Нервова система. Півонія справляє заспокійливу дію, допомагає зняти напруження, підвищує працездатність, поліпшує самопочуття за тривожних, нав’язливих станів, фобій, нормалізує сон. У цих випадках рослина ефективніша за валеріану.

Для приготування настою треба подрібнити кореневище півонії та додати чайну ложку на склянку не надто гарячої води. Настояти протягом ночі й вживати по десертній ложці раз на добу протягом 3-4 тижнів.

Захворювання суглобів, подагра. Позаяк коріння півонії містить саліцилати, що мають виражену протизапальну і знеболювальну дії, настоянку втирають у хворі місця. Її можна купити в аптеці чи приготувати самостійно. Для цього викопують коріння, добре промивають і просушують у теплому провітрюваному місці в тіні. Коли висохне, подрібнюють і заливають 10 г коріння 100 мл 40-градусної горілки, настоюють у щільно закоркованій темній пляшці протягом двох тижнів. Обов’язково щодня струшувати. Настоянку можна використовувати як для розтирань, так і для внутрішнього вживання.

Патології дихальної, травної систем, порушення обміну речовин, гінекологічні проблеми. Рослина є хорошим спазмолітиком. Для поліпшення стану за цих захворювань спиртову настоянку з аптеки або ж приготовану вдома за рецептом, наведеним вище, застосовують так: 30—40 крапель (1 чайна ложка) розводять у 50 мл води й п’ють тричі на день за 15 хвилин до їди. Курс — 3—4 тижні, за три місяці можна повторити.

Це дуже добрий засіб за підвищеної частоти серцевих скорочень, він також допомагає знизити підвищений артеріальний тиск при гіпертонії. Помічний і за вегето-судинної дистонії, а ще зменшує нервове напруження й збудливість нервової системи в разі підвищеної функції щитоподібної залози, неврастенії.

Безсоння, аритмія, гіпертонія. Щоб підсилити ефект, необхідно настоянку півонії змішати з аптечними настоянками собачої кропиви й глоду (все по одній пляшечці). Суміш перелити у пляшку, поставити в холодильник чи темне місце і пити по 30 крапель, розведених столовою ложкою теплої води, тричі на день перед їдою (від аритмії чи гіпертонії) або тільки на ніч (від безсоння). Перш ніж ковтнути, суміш бажано потримати 10—20 секунд у роті. Можна запити половиною склянки води.

Настоянка півонії — гарна допомога під час менопаузи, клімаксу. А в молодих жінок у результаті її вживання часто зменшуються вияви ПМС.

Крім того, її можна приймати жінкам, які страждають від нападів мігрені. Досить часто після такого лікування напади минають зовсім або стають нечастими й слабшими.

Рекомендую вживати аптечну настоянку півонії так: від 20—30 до 40 крапель розвести столовою ложкою води, пити тричі на день за 10—15 хвилин до їди. Причому їсти в цьому разі потрібно обов’язково — бодай потрошку. Пити настоянку 25—30 днів, необхідно попередньо збовтувати.

За потреби такий курс лікування можна повторити після 2-3 місяців перерви. Протягом року 30-денний курс лікування настоянкою півонії слід повторити 3-4 рази.

УВАГА! Якщо ви лікуєтеся настоянкою півонії від аритмії, то не можна відразу припиняти вживання тих протиаритмічних препаратів, які вам призначив лікар. Дозу цих ліків треба знижувати дуже й дуже поступово!

Варто звернути увагу на особливості вживання настоянки.

1. Найчастіше вона діє нешвидко. Основний терапевтичний ефект у більшості випадків настає тільки через 7—10 днів після початку застосування препарату.

2. Настоянка півонії готується на спирті. І хоча дози малі, її не слід приймати людям, що закодувалися від вживання спиртного. А водіям транспортних засобів бажано пити її тільки ввечері після роботи.

3. Вона може посилювати дію заспокійливих і снодійних засобів, транквілізаторів, нейролептиків і антидепресантів. Тому разом із такими препаратами настоянку півонії ліпше не пити.

4. Півонія належить хоч і до слабко, але все ж отруйних рослин. Тож уживати настоянку потрібно тільки за правилами, у жодному разі не перевищуючи дозування.

Протипоказань до застосування небагато: алергія до самої півонії, низький тиск, тяжкі захворювання печінки й нирок, вагітність і період грудного вигодовування. Дітям настоянку можна вживати тільки після 12 років.

Перед застосуванням обов’язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем.