Вівторок, 18 серпня 2020 року № 62 (19810)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19810/print.php?n=46410

Читач — газета

Материнка полегшує застуду

«У спогадах про мою археологічну практику завжди присутній особливий, заварений у польових умовах, чай із квітів материнки і березових гілок — запашний, красивого рожевого кольору. Кажуть, материнку можна пити не всім. Чи правда це? Чим цілюща ця рослина?»

Олена КРИВОНІС.

м. Ужгород.

 

У ПЕРЕКЛАДІ з грецької назва цієї рослини — окраса гори. Справді, під час свого цвітіння вона прикрашає схили гір, ярів, пагорбів фіолетовим із рожевим відтінком килимом.

Трава материнки містить ефірну олію, до складу якої входять тимол, цимол, карвакрол, а також дубильні речовини, флавоноїди, алкалоїди, аскорбінова кислота, калій, кальцій, залізо, цинк, магній тощо.

За перших ознак застуди (нежить, закладеність носа і біль у горлі) помічним буде такий настій: столову ложку материнки заваріть у пів літра окропу, настоюйте 1-2 години, випийте протягом дня за три-чотири прийоми за 20 хвилин до їди. І так 10 днів. Рослина наділена протизапальними, противірусними й відхаркувальними властивостями. Настій материнки чи її відвар у поєднанні з іншими травами допоможе при хронічному бронхіті, бронхіальній астмі.

Володіє вона й заспокійливими властивостями, її відвар корисний за нервових розладів: неврозу, вегето-судинної дистонії, поліпшує й відновлює психоемоційний стан і сон, якщо замучило безсоння.

Трава материнки — дієвий засіб для підтримання жіночого здоров’я. Допоможе усунути біль і спазми в критичні дні, врегулювати менструальний цикл тощо. Підвищить лактацію матерям, котрі годують грудьми. Вона також сприяє продовженню молодості у жінок. А ще — зменшує припливи жару в період менопаузи.

У разі спазмів у животі, метеоризму (здуття живота) материнка допоможе подолати ці неприємні симптоми і відновить мікробіом кишківника. А також стимулює секрецію шлункового соку, тому відвар буде корисний за зниженого апетиту, млявого травлення, закрепів (справляє вплив на перистальтику кишківника).

Для зовнішнього застосування використовують олію материнки (вона ще відома за назвою орегано) для розсмоктування гематом, знеболювання при вивихах і артритах. Із відвару готують ванни для лікування гнійничкових висипань на шкірі й екземи.

Заготовляти траву потрібно під час цвітіння, в липні-серпні, зрізати верхівки з квітами на висоті 30 сантиметрів од землі. Сушити в тіні, розіславши тонким шаром.

Є й застереження при лікуванні цією травою. Вони стосуються тривалого прийому відварів трави материнки чоловіками: це може спричинити зниження лібідо і навіть імпотенцію. Відвари також не слід вживати вагітним, тому що це підвищує тонус матки й може спровокувати викидень. Не корисні вони й людям із підвищеною кислотністю шлункового соку і за важкого перебігу серцево-судинних захворювань.

Словом, перед вживанням чаїв із материнки обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

 

Відвар із зеленого вівса

«Мені 78 років. Турбують ноги, хвора спина. Чула, що здоров’я поліпшує зелений овес (зерно і молоді сходи). Як їх використовувати?»

Катерина С.

с. Богодарове Барвінківського району

Харківської області.

 

ВІДВАР вівса є ефективним за підвищеного серцебиття, пов’язаного з переживаннями і навантаженнями, вживанням кави, тютюнопалінням. Він поповнює організм вітамінами групи В, від яких залежить стан кровоносного русла, серця, загального самопочуття.

Вівсівка має загальний оздоровчий ефект, не залежно від того, зелені зерна чи вже дозрілі в лушпинні.

Вона поліпшує пам’ять, сон, знімає запалення легень, загально зміцнює після тяжких хвороб, заспокоює панкреатит, алергії, усуває дратівливість тощо.

Для приготування відвару треба взяти кілограм неочищеного вівса молочної стиглості або зрілі зерна. Знадобляться два літри води і мед за смаком.

Овес промити, залити водою. Варити на слабкому вогні, поки з двох літрів води залишиться один. Додати мед, можна сік шавлії. Випити протягом дня в перервах між трапезами. Також дуже корисно приймати в сезон кілька разів на день по 50—70 мл соку із зелених зерен вівса і його сходів.

Олена СВІТКО, знавець народної медицини.