Вівторок, 18 серпня 2020 року № 62 (19810)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19810/print.php?n=46403

  • Сигнал тривоги

Сибірка!

Олександр

ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

Одеська область.

У ЖИТЕЛЯ Саратського району, що займається скупкою тварин для подальшого перепродажу, виявлено захворювання на сибірську виразку. Діагноз лабораторно підтверджено. Організовано медичний контроль за контактними особами, провадиться комплекс протиепідемічних і профілактичних заходів в осередку захворювання.

Як повідомляє Центр громадського здоров’я України, при проведенні епідрозслідування встановлено, що у хворого піднялася температура, а на гомілці з’явився фурункул, який перейшов у виразку. Коли чоловік звернувся до сімейного лікаря, його було направлено на здачу аналізів до референс-лабораторії, де методом ПЛР виділили ДНК сибірської виразки.

Центр громадського здоров’я нагадує, що сибірська виразка не передається від людини до людини, а її зараження відбувається в результаті проникнення збудника через пошкоджену шкіру або слизові оболонки при догляді за зараженими тваринами, обробці туші, контакті з різними видами сировини, отриманої від заражених тварин, при вживанні в їжу м’яса заражених тварин, а також через укуси кровосисних комах. Звертається увага й на те, що зараження можливе через ґрунт або предмети, забруднені збудником сибірської виразки.

Основне джерело інфекції — хворі домашні травоїдні тварини: велика і дрібна рогата худоба. На сибірку частіше хворіють люди, які працюють із тваринами і продуктами тваринного походження — кістками, шерстю, шкірою, м’ясом.