Вівторок, 11 серпня 2020 року № 60 (19808)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19808/print.php?n=46341

Агротехнічні засоби від буйволоподібної цикадки

ОСТАННІМИ роками все частіше на молодих пагонах винограду з’являються дивні ушкодження. Вони бувають двох видів: характерні опуклості з парними прорізами, що ніби окільцьовують пагін, подальший розвиток якого сповільнюється або взагалі припиняється; перетяжки — на пагоні, черешках листя або навіть ніжці грона з’являється потоншення.

У першому випадку пагін не гине, просто повноцінно розвиваються лише пагони нижче ушкодження. У другому — все, що вище ушкодження, не розвивається і гине.

Буйволоподібна цикадка ненажерлива, але намагається сховатися від людського ока, переміщаючись на протилежний бік пагонів за появи небезпеки. При цьому вона дуже активна — високо стрибає і може швидко переміщатися з ділянки на ділянку в пошуках корму.

Прибула цикадка з Північної Америки в 1912 р. і поширилася по всій Європі. Зазвичай вона розвивається на лісових породах — ясені, терні, клені, вербі, тополі, а також на бур’янах. Розплодившись, цей шкідник робить набіги на виноградники і садки. Їсть вона майже все, зокрема яблуні, груші, сливи, персики, айву, абрикос, волоський горіх, мушмулу, малину, тополю, в’яз, бузок і, звичайно, виноград.

Цікаво, що восени самки відкладають яйця в кору дерев. Якщо кора засихає, гинуть і яйця, так що для розмноження цикадки потрібні живі дерева. Личинки відроджуються в травні-червні. Спершу вони малорухливі й тримаються в нижній частині крони. Плодючість однієї самки — понад 500 яєць. Личинки і самки харчуються досить довго, регулярно переповзаючи з огрубілих пагонів на соковитіші.

Листя на пошкоджених верхівках або червоніє, або темніє, в залежності від сорту.

Боротися з цикадками треба не тільки методом обприскування інсектицидами. Дуже важливо виконувати агротехнічні заходи.

Насамперед слід утримувати ґрунт під чистим паром хоча б перші три-чотири роки життя винограду. Вирощувати в міжряддях цибулю, часник, які дають добрі врожаї на винограднику і відлякують цикадок. Вчасно видаляти бур’яни, особливо в червні. Рано восени слід перекопувати ґрунт у міжряддях.

Окрім цього, необхідно проводити дворазову (один раз на десять днів) обробку виноградника. Обприскувати треба не тільки виноград, а й траву, кущі та дерева поруч нього. Якщо не проводити захисних заходів, то через кілька років виноградник почне деградувати. Препарати можуть бути різні: Конфідор, Актеллік, Арриво, Інтавір, Фуфанон та інші.

Завжди тримати в чистоті ділянку з виноградником — косити траву на межі і по периметру — є обов’язковою роботою для дбайливого господаря.