Вівторок, 11 серпня 2020 року № 60 (19808)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19808/print.php?n=46337

Базилік на зиму

ЦЯ ПРЯНОСМАКОВА культура має дуже приємні смак і аромат. Багато наших господинь надають саме йому перевагу серед інших трав для присмачення їжі. Використовують його і в кулінарії багатьох країн. Вишуканий смак базиліка мало кого залишає байдужим.

Зараз саме час подбати про запас ароматної зелені на зиму. Для заготівлі годяться всі види рослини, вибір залежить лише від особистих смакових пристрастей.

Базилік можна сушити, заморожувати, консервувати у суміші з іншими пряними. Сушений базилік виділяє не менш приємний аромат, ніж свіжий. А підготувати його так до зберігання можна кількома способами: на відкритому повітрі, в електросушарці, мікрохвильовці, духовці.

Заморозити пряність також нескладно.

Вимиті рослини (цілі) 3—5 секунд бланшують в окропі, після чого відразу занурюють в холодну воду. Відкидають на чистий рушник і трохи підсушують. Потім невеликими порціями розкладають по пакетиках і поміщають у морозильну камеру.

Можна заморозити з водою, попередньо подрібнивши. У ємність з посіченою зеленню додають трохи води, добре перемішують. Суміш виливають у формочки для льоду. Готові кубики зсипають у пакетики, які зберігають у морозилці.

А ще можна заморозити базилік подрібненим, змішаним із оливковою олією.

Смачна приправа виходить з базиліка, петрушки і селери.

Беруть по 200 г базиліка і петрушки, 50 г листя селери, три головки часнику, дві шт. пекучого перцю, три ст. ложки солі.

Усі складники миють, перець чистять, просушують і пропускають через м’ясорубку або подрібнюють на блендері. Суміш закладають у стерильну банку і зберігають у холодильнику.

Ця приправа чудово поєднується з оливковою олією, майонезом, кетчупом і сметаною.

Приправа з базиліка з горіхами.

Для приготування потрібно взяти 150 г базиліка, 15 шт. волоських горіхів, шість ст. ложок оливкової олії, 10 зубків часнику, чайну ложку солі. Базилік миють і дають йому трохи обсохнути. Часник очищають від лушпиння. Базилік, часник і ядра волоських горіхів у блендері подрібнюють на пасту. Додають сіль і оливкову олію. Готову приправу перекладають у заздалегідь простерилізовані банки, закривають кришками. Зберігають у холодильнику.

Якщо змішати приправу з тертим сиром, вийде неймовірно смачний соус песто.