Вівторок, 11 серпня 2020 року № 60 (19808)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19808/print.php?n=46326

  • Хороша новина

Шанс на життя

Лариса ПИЛИПЕНКО.

ПЕРША міська клінічна лікарня Полтави увійшла до національного пілотного проєкту з трансплантації. Тепер тут робитимуть операції з пересадки нирок пацієнтам, які цього потребують. Раніше, щоб отримати шанс на життя, останнім потрібно було їхати до столиці. А це створювало і без того виснаженим хворим додаткові проблеми.

Аби робити такі складні хірургічні маніпуляції, лікарня пройшла тривалий процес підготовки, зокрема, потрібно було зібрати фахівців і забезпечити необхідне обладнання. Вартість трансплантації нирки залежатиме від кількох чинників і коливається від 324 тисяч до 720 тисяч гривень. Чільниця Департаменту охорони здоров’я та соціального розвитку міськдержадміністрації Вікторія Лоза наголосила, що ці операції робитимуться за державний кошт.

Лікарня продовжує нарощувати кадровий і матеріально-технічний потенціал, щоб мати можливість проводити трансплантацію й інших органів.

Нагадаємо, що у липні у міській клінічній лікарні «Швидкої допомоги» Львова вперше провели пересадку серця, а у лютому в Ковельській центральній районній лікарні було успішно проведено трансплантацію серця та нирки. В обох випадках місцевим хірургам допомагали оперувати колеги із Київського інституту серця.