Архів
Вівторок,
11 серпня 2020 року

№ 60 (19808)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Агротехнічні засоби від буйволоподібної цикадки

ОСТАННІМИ роками все частіше на молодих пагонах винограду з’являються дивні ушкодження. Вони бувають двох видів: характерні опуклості з парними прорізами, що ніби окільцьовують пагін, подальший розвиток якого сповільнюється або взагалі припиняється; перетяжки — на пагоні, черешках листя або навіть ніжці грона з’являється потоншення.

У першому випадку пагін не гине, просто повноцінно розвиваються лише пагони нижче ушкодження. У другому — все, що вище ушкодження, не розвивається і гине.

Буйволоподібна цикадка ненажерлива, але намагається сховатися від людського ока, переміщаючись на протилежний бік пагонів за появи небезпеки. При цьому вона дуже активна — високо стрибає і може швидко переміщатися з ділянки на ділянку в пошуках корму.

Прибула цикадка з Північної Америки в 1912 р. і поширилася по всій Європі. Зазвичай вона розвивається на лісових породах — ясені, терні, клені, вербі, тополі, а також на бур’янах. Розплодившись, цей шкідник робить набіги на виноградники і садки. Їсть вона майже все, зокрема яблуні, груші, сливи, персики, айву, абрикос, волоський горіх, мушмулу, малину, тополю, в’яз, бузок і, звичайно, виноград.

Цікаво, що восени самки відкладають яйця в кору дерев. Якщо кора засихає, гинуть і яйця, так що для розмноження цикадки потрібні живі дерева. Личинки відроджуються в травні-червні. Спершу вони малорухливі й тримаються в нижній частині крони. Плодючість однієї самки — понад 500 яєць. Личинки і самки харчуються досить довго, регулярно переповзаючи з огрубілих пагонів на соковитіші.

Листя на пошкоджених верхівках або червоніє, або темніє, в залежності від сорту.

Боротися з цикадками треба не тільки методом обприскування інсектицидами. Дуже важливо виконувати агротехнічні заходи.

Насамперед слід утримувати ґрунт під чистим паром хоча б перші три-чотири роки життя винограду. Вирощувати в міжряддях цибулю, часник, які дають добрі врожаї на винограднику і відлякують цикадок. Вчасно видаляти бур’яни, особливо в червні. Рано восени слід перекопувати ґрунт у міжряддях.

Окрім цього, необхідно проводити дворазову (один раз на десять днів) обробку виноградника. Обприскувати треба не тільки виноград, а й траву, кущі та дерева поруч нього. Якщо не проводити захисних заходів, то через кілька років виноградник почне деградувати. Препарати можуть бути різні: Конфідор, Актеллік, Арриво, Інтавір, Фуфанон та інші.

Завжди тримати в чистоті ділянку з виноградником — косити траву на межі і по периметру — є обов’язковою роботою для дбайливого господаря.

Версія для друку          До списку статтей

ПЕВНО, кожен, хто мешкає у приватному будинку, мріє про альтанку у себе в садку. Є в ній щось романтичне. Ще б пак: так добре зібратися сім’єю в затишному місці, пообідати або погомоніти з сусідами, милуючись прекрасними деревами і квітами, які зовсім поруч, спостерігаючи за льотом бджілок і метеликів. До мрії — рукою подати. Треба ретельно прикинути наявні в господарстві «зайві» матеріали, можливо, додаткові фінанси на те, чого не вистачає, поміркувати над конструкцією і — засукати рукави. А ми в цьому допоможемо, класифікувавши ці садові споруди за видами і матеріалами, щоб ви могли вибрати підходящу для себе. Дамо й деякі загальні поради.

До редакції телефонувало кілька наших читачів із запитаннями щодо агроволокна: чи справді така хороша штука, як його рекламують. Один чув від сусідів, що дуже добре захищає від приморозків, інший розчарований, бо купив білий матеріал, гадаючи, що вбереже грядки заразом і від бур’янів. Тож розповімо, які є види спанбонду, як іще називають агроволокно, і, відповідно, трохи різне призначення.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове