Архів
Вівторок,
11 серпня 2020 року

№ 60 (19808)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Базилік на зиму

ЦЯ ПРЯНОСМАКОВА культура має дуже приємні смак і аромат. Багато наших господинь надають саме йому перевагу серед інших трав для присмачення їжі. Використовують його і в кулінарії багатьох країн. Вишуканий смак базиліка мало кого залишає байдужим.

Зараз саме час подбати про запас ароматної зелені на зиму. Для заготівлі годяться всі види рослини, вибір залежить лише від особистих смакових пристрастей.

Базилік можна сушити, заморожувати, консервувати у суміші з іншими пряними. Сушений базилік виділяє не менш приємний аромат, ніж свіжий. А підготувати його так до зберігання можна кількома способами: на відкритому повітрі, в електросушарці, мікрохвильовці, духовці.

Заморозити пряність також нескладно.

Вимиті рослини (цілі) 3—5 секунд бланшують в окропі, після чого відразу занурюють в холодну воду. Відкидають на чистий рушник і трохи підсушують. Потім невеликими порціями розкладають по пакетиках і поміщають у морозильну камеру.

Можна заморозити з водою, попередньо подрібнивши. У ємність з посіченою зеленню додають трохи води, добре перемішують. Суміш виливають у формочки для льоду. Готові кубики зсипають у пакетики, які зберігають у морозилці.

А ще можна заморозити базилік подрібненим, змішаним із оливковою олією.

Смачна приправа виходить з базиліка, петрушки і селери.

Беруть по 200 г базиліка і петрушки, 50 г листя селери, три головки часнику, дві шт. пекучого перцю, три ст. ложки солі.

Усі складники миють, перець чистять, просушують і пропускають через м’ясорубку або подрібнюють на блендері. Суміш закладають у стерильну банку і зберігають у холодильнику.

Ця приправа чудово поєднується з оливковою олією, майонезом, кетчупом і сметаною.

Приправа з базиліка з горіхами.

Для приготування потрібно взяти 150 г базиліка, 15 шт. волоських горіхів, шість ст. ложок оливкової олії, 10 зубків часнику, чайну ложку солі. Базилік миють і дають йому трохи обсохнути. Часник очищають від лушпиння. Базилік, часник і ядра волоських горіхів у блендері подрібнюють на пасту. Додають сіль і оливкову олію. Готову приправу перекладають у заздалегідь простерилізовані банки, закривають кришками. Зберігають у холодильнику.

Якщо змішати приправу з тертим сиром, вийде неймовірно смачний соус песто.

Версія для друку          До списку статтей

ПЕВНО, кожен, хто мешкає у приватному будинку, мріє про альтанку у себе в садку. Є в ній щось романтичне. Ще б пак: так добре зібратися сім’єю в затишному місці, пообідати або погомоніти з сусідами, милуючись прекрасними деревами і квітами, які зовсім поруч, спостерігаючи за льотом бджілок і метеликів. До мрії — рукою подати. Треба ретельно прикинути наявні в господарстві «зайві» матеріали, можливо, додаткові фінанси на те, чого не вистачає, поміркувати над конструкцією і — засукати рукави. А ми в цьому допоможемо, класифікувавши ці садові споруди за видами і матеріалами, щоб ви могли вибрати підходящу для себе. Дамо й деякі загальні поради.

До редакції телефонувало кілька наших читачів із запитаннями щодо агроволокна: чи справді така хороша штука, як його рекламують. Один чув від сусідів, що дуже добре захищає від приморозків, інший розчарований, бо купив білий матеріал, гадаючи, що вбереже грядки заразом і від бур’янів. Тож розповімо, які є види спанбонду, як іще називають агроволокно, і, відповідно, трохи різне призначення.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове