П’ятниця, 7 серпня 2020 року № 59 (19807)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19807/print.php?n=46285

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Потужне «паливо» для мозку

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ЛІКУВАЛЬНІ властивості абрикосів унікальні. Часте їх уживання — чудова профілактика захворювань серцево-судинної системи, в тому числі і найважчих. Також ці плоди допомагають зміцнити серцевий м’яз і досить часто призначаються лікарями-кардіологами для лікування хвороб серця.

Цікаво, що в 100 г абрикосів заліза стільки, скільки в 250 г печінки. Тому це один із найкращих фруктів для кровотворення. Саме через це свіжі абрикоси, а також сушені (курага) рекомендують вагітним і хворим на анемію.

Величезна кількість солей калію, що міститься в абрикосах, справляє лікувальний ефект при аритміях, посилює сечогінну дію. Вони корисні тим, хто страждає на гіпертонію і набряки, в тому числі ниркового походження.

Цей фрукт має властивість покращувати зір завдяки великій кількості вітаміну А — того самого, який перешкоджає «курячій сліпоті». Чим яскравіше його забарвлення, тим вищий у ньому рівень природних біологічно активних сполук, до яких належить і вітамін А. Крім того, він просто необхідний дітям, оскільки бере участь у процесах росту.

Абрикоси щедрі на пектини — харчові волокна, які чистять кишківник і виводять з нього все непотрібне. Тому вони помічні всім, хто захоплюється смаженим, жирним, копченим, продуктами тривалого зберігання — основними джерелами шлаків.

Завдяки флавоноїдам і вітаміну С ці фрукти зміцнюють судини. Особливо це важливо тим, хто страждає на дистонію і має схильність до утворення синців. Скільки з’їдати для ефекту? Достатньо двох-трьох абрикосів щодня.

Саме вони можуть нормалізувати рівень заліза в крові, а отже, підвищити гемоглобін. Часто призначаються для лікування анемії та інших захворювань кровоносної системи. Завдяки цьому поліпшується загальний стан організму, з’являються сили, стабілізується настрій. Окрім того, абрикоси виконують очисну функцію, виганяючи з організму токсини.

Їх варто їсти для підтримки організму в певні періоди, наприклад, під час вагітності та в період одужання або відновлення після операцій. Завдяки цим фруктам організм швидше видужує, а комплекс мікроелементів, які містяться в плодах, сприяє захисту малюка в утробі матері від неправильного формування скелета і опорно-рухового апарату.

Абрикоси — один із найкращих заспокійливих засобів. Вони швидко знімають напруженість і легку тривожність, допомагають підтримувати сили і бадьорість у важкі періоди (сесії, тривала робота). До того ж допомагають впоратися з безсонням і поліпшують якість сну.

Часте вживання абрикосів — чудова профілактика онкологічних захворювань, і лікарі-онкологи можуть порадити пацієнтам уводити їх до лікувального меню.

Ці фрукти зміцнюють захисні функції організму. Тому в період збору врожаю варто подбати про імунітет. Адже літо — це пора, коли потрібно накопичити запас міцності й опірності організму хворобам на тривалу зиму.

В абрикосах дуже багато цукру — «палива» для мозку, тому, якщо хочете прояснити думки, з’їжте кілька плодів. Вони підвищують мозкову активність, пришвидшують розумові процеси, поліпшують пам’ять. Не дивно, що абрикоси часто присутні в раціоні працівників розумової праці.

Для жінок вони корисні тим, що зберігають молодість і красу.

Незважаючи на те що лідером із умісту мікроелементів для підтримки зору вважаються чорниці, регулярне вживання абрикосів також покращує роботу очних м’язів, а отже, сприяє нормальній гостроті зору. Особливо ці фрукти корисні дітям, які народилися з вадами зору.

Абрикоси не належать до екзотичних плодів, і в сезон їх можна купити в будь-якому куточку країни. Ці фрукти полюбляють і дорослі, й малеча. Але при цьому все ж є «важкою» їжею для людей, які страждають певним переліком хвороб. Так, їх не можна їсти особам із цукровим діабетом, при хронічних захворюваннях травної системи, сечокам’яній хворобі, нирковій недостатності, зниженому тиску.