Архів
П’ятниця,
7 серпня 2020 року

№ 59 (19807)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Потужне «паливо» для мозку

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ЛІКУВАЛЬНІ властивості абрикосів унікальні. Часте їх уживання — чудова профілактика захворювань серцево-судинної системи, в тому числі і найважчих. Також ці плоди допомагають зміцнити серцевий м’яз і досить часто призначаються лікарями-кардіологами для лікування хвороб серця.

Цікаво, що в 100 г абрикосів заліза стільки, скільки в 250 г печінки. Тому це один із найкращих фруктів для кровотворення. Саме через це свіжі абрикоси, а також сушені (курага) рекомендують вагітним і хворим на анемію.

Величезна кількість солей калію, що міститься в абрикосах, справляє лікувальний ефект при аритміях, посилює сечогінну дію. Вони корисні тим, хто страждає на гіпертонію і набряки, в тому числі ниркового походження.

Цей фрукт має властивість покращувати зір завдяки великій кількості вітаміну А — того самого, який перешкоджає «курячій сліпоті». Чим яскравіше його забарвлення, тим вищий у ньому рівень природних біологічно активних сполук, до яких належить і вітамін А. Крім того, він просто необхідний дітям, оскільки бере участь у процесах росту.

Абрикоси щедрі на пектини — харчові волокна, які чистять кишківник і виводять з нього все непотрібне. Тому вони помічні всім, хто захоплюється смаженим, жирним, копченим, продуктами тривалого зберігання — основними джерелами шлаків.

Завдяки флавоноїдам і вітаміну С ці фрукти зміцнюють судини. Особливо це важливо тим, хто страждає на дистонію і має схильність до утворення синців. Скільки з’їдати для ефекту? Достатньо двох-трьох абрикосів щодня.

Саме вони можуть нормалізувати рівень заліза в крові, а отже, підвищити гемоглобін. Часто призначаються для лікування анемії та інших захворювань кровоносної системи. Завдяки цьому поліпшується загальний стан організму, з’являються сили, стабілізується настрій. Окрім того, абрикоси виконують очисну функцію, виганяючи з організму токсини.

Їх варто їсти для підтримки організму в певні періоди, наприклад, під час вагітності та в період одужання або відновлення після операцій. Завдяки цим фруктам організм швидше видужує, а комплекс мікроелементів, які містяться в плодах, сприяє захисту малюка в утробі матері від неправильного формування скелета і опорно-рухового апарату.

Абрикоси — один із найкращих заспокійливих засобів. Вони швидко знімають напруженість і легку тривожність, допомагають підтримувати сили і бадьорість у важкі періоди (сесії, тривала робота). До того ж допомагають впоратися з безсонням і поліпшують якість сну.

Часте вживання абрикосів — чудова профілактика онкологічних захворювань, і лікарі-онкологи можуть порадити пацієнтам уводити їх до лікувального меню.

Ці фрукти зміцнюють захисні функції організму. Тому в період збору врожаю варто подбати про імунітет. Адже літо — це пора, коли потрібно накопичити запас міцності й опірності організму хворобам на тривалу зиму.

В абрикосах дуже багато цукру — «палива» для мозку, тому, якщо хочете прояснити думки, з’їжте кілька плодів. Вони підвищують мозкову активність, пришвидшують розумові процеси, поліпшують пам’ять. Не дивно, що абрикоси часто присутні в раціоні працівників розумової праці.

Для жінок вони корисні тим, що зберігають молодість і красу.

Незважаючи на те що лідером із умісту мікроелементів для підтримки зору вважаються чорниці, регулярне вживання абрикосів також покращує роботу очних м’язів, а отже, сприяє нормальній гостроті зору. Особливо ці фрукти корисні дітям, які народилися з вадами зору.

Абрикоси не належать до екзотичних плодів, і в сезон їх можна купити в будь-якому куточку країни. Ці фрукти полюбляють і дорослі, й малеча. Але при цьому все ж є «важкою» їжею для людей, які страждають певним переліком хвороб. Так, їх не можна їсти особам із цукровим діабетом, при хронічних захворюваннях травної системи, сечокам’яній хворобі, нирковій недостатності, зниженому тиску.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно за направленням
Читати
Поштомашини поїхали країною
Читати
Безпека для Свята знань
Читати
У НААН проблеми
Читати
Вихід продовжується
Читати
Обіцяють доступ до вакцини
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове