Вівторок, 4 серпня 2020 року № 58 (19806)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19806/print.php?n=46267

Метеорний потік Персеїди

Микола ЮРЧИШИН.

ЩОРОКУ в серпні наша планета проходить по своїй орбіті через метеорний потік Персеїди, який вважається найсильнішим із усіх періодичних метеорних потоків і відомий як «серпневий зорепад». Він виявився рекордсменом не лише за кількістю метеорів, а й за кількістю болідів — дуже блискучих «падаючих зірок», яскравість яких досягає яскравості Венери.

Персеїди — це гігантський шлейф пилових частинок, випущених кометою Свіфта-Таттла. Вона літає Сонячною системою, роблячи оберт навколо Сонця раз на 135 років, а наближається до Землі тільки раз на 133 роки. Але через її хвіст Земля проходить щороку. Хвіст комети Свіфта-Таттла складається з частинок льоду, пилу і порід. Вони врізаються в нашу атмосферу, спалахують і згорають, утворюючи в небі яскраві прочерки на швидкості понад 150 тис. км/год. Це видовище називають «падаючими зірками», хоч насправді це всього-на-всього падаючий пил.

Цього року «зорепад» триватиме з 17 липня по 24 серпня. Максимально активним і помітним він буде у ніч із 12-го на 13 серпня. А пік його потужності припаде приблизно на 03:00, тобто на світанні. За безхмарної погоди можна буде спостерігати близько 60 спалахів за годину. Щоб побачити метеорний потік Персеїди, жодних спеціальних приладів не потрібно — його добре видно неозброєним оком. Щоправда, найкраще милуватися цим видовищем у сільській місцевості. Найоптимальніший час для спостереження — це години між північчю і світанком. Дивитися треба на північний схід, адже всі падаючі зірки вилітають з однієї точки, розташованої в сузір’ї Персея. Тому цей метеорний потік і має назву Персеїди.

Рекорд щільності метеорів зафіксували 1993 року. Тоді небом пролетіло 500 метеорів за годину. Такі ж показники характерні й для дощу 1994-го і 2017 років.

Трішки історії. Найпершу згадку про Персеїди датують 36 роком н. е. в китайському літописі. Вони також часто згадувалися в китайських, японських і корейських літописах VIII — XI століть. В Європі Персеїди називали «Сльозами святого Лаврентія», тому що фестиваль святого Лаврентія, який відбувається в Італії 10 серпня, припадає на період високої активності метеорного дощу. Офіційно вважається, що відкривачем щорічного метеорного дощу Персеїди є бельгієць Адольф Кетеле, який сповістив про це видовище в серпні 1835 року.