Вівторок, 4 серпня 2020 року № 58 (19806)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19806/print.php?n=46257

  • Із власного досвіду

Переходимо на позитивне мислення

Підготувала

Лариса ПИЛИПЕНКО.

Суперечки щодо того, чи справді COVID-19 такий страшний, як його малюють, чи він не небезпечніший за відомі вже віруси грипу, не вщухають. Але те, що він існує і людству, зокрема й українцям, доведеться із ним уживатися, сумнівів не викликає. За цієї ситуації корисним є досвід співвітчизників, а особливо медиків, котрі вже побороли цю недугу. Бо, як кажуть, обізнаний — означає озброєний.

ЛІКАР-анестезіолог Рівненської обласної дитячої лікарні Павло Сільковський перехворів на коронавірус, яким, найімовірніше, заразився від когось зі своїх пацієнтів. Одужавши, написав на своїй сторінці у соцмережі, що тепер, пройшовши через цей досвід, хоче дати кілька порад не лише з позиції теоретика.

На його думку, паніка завдає більше проблем, ніж сам коронавірус. Треба переключатися на позитивне мислення, тим більше що для цього є багато підстав. Так, люди хворіють, але більшість благополучно одужує.

— Скоро майже у всіх буде імунітет, — вважає Павло Сільковський. — Принаймні я на це сподіваюсь. Організм часто сам знає, що йому робити, і найголовніше — йому не нашкодити. Тож якщо ви захворіли або захворієте, то дотримуйтеся таких рекомендацій.

Залишайтеся вдома стільки, скільки можливо. Цим ви не поширюватимете хворобу на інших і вбережете себе від ускладнень. Не панікуйте, що ваш лікар не їде до вас особисто, а консультує телефоном. Бо в більшості випадків, за типового перебігу, дистанційно можна лікувати так само ефективно. Якщо є будь-які запитання, телефонуйте до свого лікаря і консультуйтеся.

Багато пийте. За день потрібно випивати приблизно три літри рідини. Пийте воду, компоти, відвари… Поки є температура, пийте, пийте і пийте. Не примушуйте себе їсти, якщо не хочеться. Це не страшно. А пити потрібно через не хочу.

Не вживайте жарознижувальних задля того, щоб «полегшало». Якщо є хвороба — мусить бути температура. Нічого страшного. Просто вона повинна бути в межах 37,5—38,5. Коли вища, вживайте парацетамол. Ваше завдання ввійти у цей безпечний температурний коридор і в ньому триматися, а не збивати її до норми.

Противірусні та засоби від кашлю не потрібні. Антибіотики інколи приймають, але не завжди. З приводу останніх треба радитися з лікарями.

Якщо хочеться кашляти, ставайте подалі від людей і викашлюйте все в повітря. Намагайтеся побільше дихати свіжим повітрям.

Коронавірус — це марафон, а не спринтерський забіг. Зазвичай температура тримається близько двох тижнів, а потім іде на спад. Не панікуйте. Наберіться терпіння і чекайте. Прислухайтеся до свого дихання.

Якщо дихати легко і немає задишки — значить, все не так погано. Якщо болить спина, під лопаткою, в ділянці нирок, іще десь, не страшно. Переболить, і все буде гаразд. Головне — щоб нормально дихалось. Якщо ж з’являється задишка, тоді необхідна допомога, самі не впораєтесь.

Не робіть те, що «знайома сказала, з якою подруга з Білорусі поділилася, якій друзі з Німеччини, у котрих сусіди захворіли, порадили». Не дихайте спиртом, не вкутуйтеся гарячими рушниками і не змішуйте в купу все, що десь тільки почули. Ще раз перечитайте мої поради і робіть прості речі, які допоможуть пройти хворобу без ускладнень. І нехай всім допоможе Бог!