Смаки змінюються Марія КРАМАР. РЕВІНЬ здавна використовувався в українській традиційній кухні. Останні кілька десятиліть про нього незаслужено забули. Та смаки міняються. Дедалі більше українців починають уводити до свого раціону нові-старі корисні та поживні продукти. Серед них і ревінь. А попит породжує пропозиції. Тому Юлія Ворощук із села Райківщина Яготинського району Київщини 10 га орендованих земель засадила цією культурою. «Моя бабуся колись готувала з ревеню пироги і варення, — розповіла фермерка. — Вона завжди казала, що це найкращий вітамінний продукт. Я ж не знайшла його в жодному супермаркеті, хоча люди про нього питають. Тоді й вирішила: вирощуватиму ревінь». Садивного матеріалу в Україні немає, тому насіння фермерка закупляла у Великій Британії. Оскільки ревінь потребує поливу, господарство встановило систему крапельного зрошення. «Збираємо по три врожаї: ранній і найвітамінніший у квітні, затим — у травні та серпні. Якщо рослина не цвіте, то дає більше пагонів. Тож спеціально наймаємо людей, щоб обривали суцвіття. Зарплата працівників залежить від кількості зібраного врожаю», — каже Юлія Ворощук. Кілограм ревеню коштує близько 60 гривень. Стебла пропонують свіжими і заморожують, продають по всій Україні. Є замовлення і з країн Євросоюзу. |