П’ятниця, 31 липня 2020 року № 57 (19805)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19805/print.php?n=46225

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Цілющий аґрус

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

АҐРУС цінують не тільки за користь і смак, але й за те, що він швидко достигає, дає хороший урожай, добре зберігається і транспортується. Ягідних культур, які можна вживати в недозрілому і напівдозрілому вигляді, не так багато. А от для аґрусу це нормально: якщо зрілі солодкі й м’якші ягоди споживають свіжими і додають у кондитерські вироби, то з напівдозрілих виходить чудове варення, а з недозрілих пружних і міцних — смачні компоти. Звичайно ж, корисні властивості при варінні частково втрачаються. Проте в аґрусу їх стільки, що вони облагороджують навіть цукор. Вітаміни і мікроелементи в ягодах усе-таки залишаються, хоча й у менших кількостях, — варення з них вважається одним із найкращих засобів, що допомагає уникнути зимового гіповітамінозу.

У 100 грамах ягід аґрусу всього 45 кілокалорій. Зате є білки, вуглеводи, прості і складні цукри, трохи жирів, органічні кислоти і харчові волокна, бета-каротин, вітаміни РР, А, Е, С, 5 вітамінів групи В, мінерали, калій, натрій, фосфор, кальцій, сірка, магній, хлор, залізо, цинк, мідь, марганець, молібден, фтор, нікель, хром, йод. Такий склад обумовлює багато корисних властивостей аґрусу: він покращує апетит і обмін речовин, виводить з організму солі важких металів, радіонукліди і захищає нас від радіації, підвищує імунітет, поліпшує склад крові, виводить із тканин зайву рідину, приводить в норму роботу шлунково-кишкового тракту, зміцнює стінки судин, запобігає і сповільнює розвиток пухлин, покращує стан шкіри і волосся.

Дуже корисний і при серцево-судинних захворюваннях. 100 грамів ягід містять 260 мг калію, необхідного серцю і судинам.

При застудах він допомагає швидше вилікуватися. При запальних захворюваннях горла, фарингітах і ангінах рекомендується пити сік аґрусу з медом — по 1/3 склянки тричі на день до їди, а також полоскати ним горло.

Відваром ягід лікують хронічні закрепи. Особливо підходить цей засіб дітям, оскільки діє дуже м’яко. Останнім, а також вагітним жінкам аґрус дуже корисний: він запобігає анемії, поповнює запаси вітамінів і мінералів в організмі, допомагає уникнути набряків у спеку. Для малюків краще варити компоти зі свіжих ягід, а після трьох років можна давати ягоди в сирому вигляді.

У разі порушень місячного циклу й у період менопаузи теж рекомендується пити відвар ягід аґрусу. Він благотворно впливає на літніх ослаблених людей, надто при нестачі вітамінів групи В, міді та фосфору.

З успіхом застосовується й зовнішньо: відваром стиглих ягід лікують опіки шкіри, викликані контактом з отруйними рослинами, а також екзему та інші шкірні захворювання.

При деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту відвар ягід аґрусу приймають як жовчогінний, м’який проносний і знеболювальний засоби. Столову ложку ягід заливають склянкою окропу, варять 10 хвилин на малому вогні, остуджують, додають за смаком цукор або мед, ділять на чотири порції і випивають протягом дня.

Цим же відваром лікують шкірні запалення: проціджують, змочують у ньому серветки, прикладають до хворих місць і фіксують на кілька годин.

Приймати всередину при болях у шлунку можна не тільки відвар, а й настій аґрусу. Дві столові ложки ягід заливають у термосі окропом (три склянки) і настоюють п’ять годин. П’ють по склянці тричі на день, додаючи цукор або мед.

Настій листя аґрусу помічний при туберкульозі, артриті, остеохондрозі, ожирінні. Листя заварюють так само, як і ягоди, настій приймають усередину.

Сирий аґрус теж успішно використовується в лікуванні захворювань: при гострих запаленнях сечового міхура і нирок треба протягом двох-трьох тижнів тричі на день вживати по склянці свіжих ягід.

Кулінарних рецептів з аґрусом теж безліч, і не тільки солодких — варення, джемів і мармеладу: ягоди добре поєднуються з вершками, сиром і рибними та м’ясними стравами. До м’яса можна приготувати чудовий соус, який допоможе його засвоєнню.

Застереження. Хоча аґрус дуже смачний і корисний, його не можна вживати при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, ентеритах, колітах, проносах, захворюваннях нирок у стадії загострення. Особливо часто викликають загострення захворювань шлунково-кишкового тракту кісточки і шкірка ягід. При цукровому діабеті не рекомендується їсти зрілий аґрус солодких сортів.