Вівторок, 28 липня 2020 року № 56 (19804)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19804/print.php?n=46215

Мокрець не просто бур’янець

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

Його застосовують за серцевих і судинних захворювань, цукрового діабету, проблем із суглобами й нервовою системою. Крім цього, мокрець сприяє зниженню тиску й підвищенню гемоглобіну, зміцнює імунітет, оздоровлює очі, поліпшує травлення.

Повернення в молодість

ТИМ, хто має присадибну ділянку з городом, з ранньої весни й до пізньої осені під ноги стелеться мокренька травичка, яку більшість із нас сприймає як звичайний бур’ян і викидає. Виявляється, це надзвичайно цілюща рослина, яку в народі охрестили мокрецем, бо навіть спекотної літньої пори вона залишається вологою й соковитою. За маленькі ніжні зіркоподібні квіточки її ще називають зірочником.

Росте вона ціле літо, живлячись вологою не тільки із землі, а й із повітря. За корисними властивостями рослину прирівнюють до женьшеню, тож її не те що не треба видаляти, а слід було б спеціально розводити. Насіння зберігається 25 років — так природа оберігає її від знищення, адже вона необхідна людям.

Вітаміну С в мокреці в півтора разу більше, ніж у лимоні, а в 20 г трави є добова норма каротину (вітаміну А). У ній міститься вітамін Е, дуже багато заліза, цинку, магнію, дубильних речовин. За високий уміст заліза і міді римляни називали мокрець еліксиром життя. Він сприяв швидкому загоєнню ран, відновленню після ударів і переломів. Ця рослина має ще й таку унікальну властивість, як здатність омолоджувати організм. Якщо регулярно вживати її в їжу, можна мати на 20 років молодший вигляд.

Рецепт для серця, нервів і крові

ЩЕ наші бабусі знали, що зірочник добре допомагає за розхитаних нервів. Збирали траву на місяць уповні чи близько до нього, бо він має вплив на будь-які форми води на землі, в тому числі й на ту, що міститься в рослинах. Мокрець вирізняється високим умістом води, що, вочевидь, й надає йому властивостей повноцінно впливати на наш організм, у якому близько 90 відсотків води.

Отож наші бабусі користувалися рецептом, який підліковував нервову систему й давав змогу забути про стреси: столову ложку подрібнених стеблинок залити склянкою окропу, настояти 2-3 години й пити тричі на день по 0,5 склянки.

Цей же настій заспокоїть за вибриків серце й допоможе очистити кров, а також підвищить гемоглобін і знизить високий тиск. Важливою умовою приготування цього настою є те, що його не слід закривати кришкою перші 20 хвилин, інакше трава задихнеться й цілющих властивостей поменшає.

Якщо втомилися ноги і «риплять» коліна

РОСЛИНУ можна порівняти з оздоровчим килимом для ніг — треба тільки ходити по ньому босоніж. За втомлених ніг достатньо покласти свіжозірваний пучок просто у взуття, а якщо замучили мозолі, п’яти шорсткі й порепані, на ніч вдягніть шкарпетки з посіченою зеленню всередині.

Можна скласти траву у два поліетиленові пакетики для обох ніг. Надівши їх, розподілити траву по стопах, закріпити шкарпетками й взутися. Знявши все за дві години, побачите, як усі тріщинки заповнив сік. 5-6 таких процедур омолодять ноги, п’яти стануть доглянуті, без тріщин і мозолів.

За набряків у ногах, дискомфорту, болю: суміш із чотирьох столових ложок зірочника п’ять хвилин прокип’ятити у склянці води, настояти дві години, перецідити й змочену в настої марлю, складену вчетверо, тричі на день прикладати на годину до хворих суглобів, розтягнутих зв’язок, сухожиль, місць забиття, проблемних ділянок шкіри. Можна зробити компрес для коліна чи травмованої ділянки: зірвану траву посікти ножем, викласти на плівку й обмотати коліно.

При ревматизмі й подагрі траву залити окропом і витримати на водяній бані 10 хвилин. Гарячим відваром просякнути тканину й накласти компрес. Накрити поліетиленом і обгорнути вовняною тканиною, тримати щодня 2-2,5 години.

Зірочник можна покласти в друшляк і прогріти на водяній бані або просто викласти на папір і прив’язати до коліна, накласти на поперек, обгорнути теплою пов’язкою й залишити на 2-3 години. За цей час трава стає сухою: свою живлющу вологу вона віддасть нам разом з усіма корисними речовинами.

Наприклад, достатньо однієї процедури, щоб зняти біль у суглобах. Компреси помічні за остеохондрозів, остеопорозів, болю в спині.

У вигляді примочок сік зірочника помічний для зняття болю і набряків у суглобах, за ревматизму, варикозного розширення вен, незагойних ран.

Омолодить руки й обличчя

ТАКОЖ мокрець допоможе й нашим рукам, якщо вони шорсткі, порепані: подрібніть траву руками, розімніть виделкою, залийте олією (щоб покрила траву), перемішайте і на тиждень поставте в холодильник.

Вийде чудовий крем, який зцілить руки й омолодить обличчя.

Настій: столову ложку трави залити склянкою окропу, настояти дві години й пити по 0,5 склянки кілька разів на день. Цим напаром можна промивати очі, використовувати зовнішньо за всіляких шкірних захворювань. Дуже добре накладати на обпечені ділянки, замінюючи кожні 10—15 хвилин свіжою порцією, — слід від опіку практично зникає.

Для печінки, шлунка, органів дихання і поліпшення травлення

ГОТУЮТЬ такий настій: пучку свіжої трави залити склянкою окропу й витримати 12 годин. Пити за 15 хвилин до їди. Якщо в настій додати трохи меду, він допоможе від безсоння.

Від хвороб шлунка, серця, печінки, органів дихання: столову ложку трави залити склянкою окропу й витримати на водяній бані 15 хвилин, настояти годину, перецідити, приймати по третині склянки тричі на день.

Цей же настій використовують як компрес за мастопатії (затвердіння молочної залози). У разі запалення повік і погіршення зору ним можна промивати очі двічі-тричі на день.

Трава справляє лагідний сечогінний ефект, допомагає позбутися набряків і нормалізує роботу нирок.

Її кладуть у салати, начинку для пирогів і вареників, споживають із м’ясом і рибою. Її можна висушити, щоб додавати до страв узимку. Температура при цьому не має перевищувати 40 градусів, інакше корисні властивості буде втрачено.

Оскільки мокрець знижує тиск, гіпотонікам слід вживати його помірно. Не зайве перед застосуванням порадитися з лікарем і з приводу інших хвороб.