Вівторок, 28 липня 2020 року № 56 (19804)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19804/print.php?n=46195

  • Вузли реформ

Децентралізація для своїх

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Депутат Чернігівської облради, виконавчий директор регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Ірина Грозенко у липні отримає від Височанської селищної ради (центру однойменної ОТГ) додаткові 6250 гривень за «надання юридичних послуг працівникам апарату». Відповідний договір з’явився в системі ProZorro.

А НАПЕРЕДОДНІ слідчий суддя Бахмацького райсуду О. І. Глушко задовольнив позов в. о. старости села Головеньки Валентини Федюк, у якому вона просила скасувати постанову слідчого Борзнянського СВ Бахмацького ВП ГУНП у Чернігівській області В. П. Дикого про закриття кримінального провадження за підробку рішення сесії проти голови ОТГ пані Любові Норикової. Так, керівник громади у 2018 році внесла в рішення сесії пункти, які не зачитувались і за які депутати не голосували. Вони стосувалися зарплати голови, котра разом із матеріальними допомогами, соціальними виплатами та надбавками становила близько 38 тисяч гривень. Починаючи з червня цього року Любов Норикова одержує щомісячний дохід із бюджету громади в розмірі близько 50 тисяч гривень.

Відомо, що Любов Василівна та Ірина Вікторівна є не тільки представницями однієї політичної сили — партії «Наш край», а й давніми подругами. Тож пані Норикова не шкодує бюджетних коштів на підтримку «експерта з децентралізації». Так, тільки за минулий рік Ірина Грозенко отримала від селищної ради у вигляді гонорарів та інших виплат, згідно з цивільно-правовими правочинами, 75 тисяч гривень! До речі, гроші цій пані перераховували не лише Високе, а й Кіпті, Парафіївка та Комарівка — там теж керують представники «Нашого краю».

У зв’язку з цим виникає риторичне запитання: у чиїх інтересах відбулась так звана децентралізація? Доходи нових чиновників зростають, бюджети освоюються «потрібними» людьми, а позитивних зрушень у більшості ОТГ не видно. І — що найгірше — ефективного контролю за цим нема. Словом, децентралізація для своїх.