П’ятниця, 24 липня 2020 року № 55 (19803)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19803/print.php?n=46179

  • Відповідає «Соняшник»

Чому мильні бульбашки злітають угору і переливаються?

Ти надуваєш бульбашку теплим повітрям зі своїх легенів. Воно легше за повітря довкола. Тож, як і повітряна кулька, бульбашка злітає догори. Проте щойно повітря всередині неї охолоне, вона почне опускатися додолу, і, доторкнувшись до якоїсь поверхні, миттю лусне.

А от чому вони переливаються різними кольорами, є таке пояснення. Стінка мильної бульбашки складається з двох шарів мила і води між ними. Коли сонячний промінь проходить крізь мильну плівку, відбувається фізичне оптичне явище: він розбивається на сім кольорів веселки — від червоного до фіолетового. Так на бульбашці з’являється маленька райдуга неймовірних візерунків.

До речі, чому б самому не приготувати розчин для мильних бульбашок удома? Ось секретний рецепт. Треба взяти і ретельно перемішати склянку охолодженої перевареної води (саме такої, є нюанс), пів склянки мийного засобу, половину столової ложки цукру (без верху) й одну таку ж ложку гліцерину. Бульбашки можна видувати з допомогою коктейльної соломинки або зі скрученого з дроту кілечка з держачком. Приємних розваг із друзями!